Geen moord in Geldrop – beelden zijn van liquidatie in Zaandam in 2014

30.07.2020, 15:01 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd dat er op 29 juli 2020 in het Noord-Brabantse Geldrop vier mensen zijn vermoord. De politie zou bezig zijn met een zoektocht om de slachtoffers te identificeren. Bij de post zijn twee beelden geplaatst die forensisch onderzoek van de politie op een plaats delict laten zien, suggererend dat het om de veronderstelde moord in Geldrop gaat.

BEOORDELING: De stelling is fout. Er is bij de politie geen moord in Geldrop op de aangegeven dag bekend, dus was er ook geen politieonderzoek op een plaats delict. De beelden zijn afkomstig van een liquidatie in het Noord-Hollandse Zaandam in 2014.

FEITEN: De bovenste foto is genomen na de liquidatie van de 30-jarige Alexander Gillis in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam in februari 2014.

De foto werd op 11 april 2018 gepubliceerd in een bericht op de nieuwssite nu.nl. Die meldde toen dat er twee 30-jarige mannen waren opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de daad.

De onderste foto is een still uit een video die bij het politieonderzoek na die liquidatie is opgenomen en die op YouTube staat.

Onder de tekst staat een link die naar meer foto’s zou leiden die men zou moeten bekijken om de politie te helpen. De link leidt naar een website die door virusscanner F-secure wordt aangemerkt als "harmful" (schadelijk). Dit is een indicatie dat er hier mogelijk sprake is van phishing, een poging om mensen op een misleidende manier geld af te troggelen.

Op een nieuwspagina van de politie worden moorden vermeld die bij de politie bekend zijn en waar onderzoek naar wordt gedaan. Op de website staan berichten van 29 en 30 juli 2020 die melding maken van diverse geweldsincidenten. Van een viervoudige moord in Geldrop op de aangegeven datum staat er niets. Ook bij een Brabantse politiewoordvoerder waar dpa telefonisch navraag heeft gedaan, was over zo’n moord niets bekend: "Dit zegt ons helemaal niets. Ik denk dat wij hier behoorlijk actief mee waren geweest als dit echt zou zijn."

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/luc.vanwijnen/posts/3058773560888382

(gearchiveerd: http://archive.vn/MrCoF )

Artikel op nu.nl uit 2018 over een liquidatie in Zaandam in 2014:

https://www.nu.nl/binnenland/5216834/twee-mannen-opgepakt-liquidatie-zaandam-in-2014.html

(gearchiveerd: http://archive.vn/UVohQ )

Youtube-video van forensisch onderzoek na liquidatie in 2014:

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=ONfZOXsxAns

(gearchiveerd: http://archive.vn/QTd2H )

Politienieuws:

https://www.politie.nl/nieuws

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com