Video met explosies toont brandende vrachtwagen met gasflessen

29.07.2020, 21:32 (CEST)

Op Facebook is een video te zien die een file toont en in de verte een brand waar zich explosies voordoen. Volgens de begeleidende tekst zou het gaan om een ongeluk met een brandende elektrische auto. De video zou zijn opgenomen op “23 juli op de A8 in Duitsland”, aldus de tekst.

BEOORDELING: De stelling is fout. De video is van een ongeluk met een met gasflessen beladen vrachtwagen, die in 2017 in Frankrijk in brand vloog.

FEITEN: De video is opgenomen in september 2017, toen op de provinciale weg RN10 in het Zuidwest-Franse département Charente-Maritime een 28 ton zware vrachtwagen in brand vloog tussen Bordeaux en Angoulême. De vrachtwagen vervoerde gasflessen gevuld met de zeer brandbare gassen butaan en propaan, en de brand leidde tot een "opeenvolging van zeer indrukwekkede ontploffingen", aldus een artikel op de website van het Franse weekblad Le Point, dat destijds over het ongeluk berichtte.

Er kwamen 53 brandweerlieden aan te pas om de enorme brand te blussen. Er vielen bij het ongeluk geen gewonden, aldus Le Point.

Op de nieuwswebsite van Le Point is de video niet meer te zien. Hij is wel bewaard gebleven, met een beschrijving van het ongeluk als in Le Point, op de Franse website breakforBUZZ. Daarop kunnen oude video’s worden gearchiveerd, net zoals op YouTube.

De stelling is al eerder als fout ontmaskerd door factcheckers van de Duitstalige website Mimikama.

De misleidende posting is wellicht geïnspireerd door het feit dat branden met elektrische auto’s ervoor bekend staan dat zij moeilijk te blussen zijn. Een en ander wordt uitgelegd op onder meer de gespecialiseerde website brandveilig.com. Ook is informatie over de problematiek te vinden op de website van de brancheorganisatie Brandweer Nederland.

---

Links:
Facebook-post:
https://www.facebook.com/piet.heuts/videos/vb.100003287794594/2984593244993573/?type=2&theater
(gearchiveerd: https://archive.vn/OLCzq )

Artikel uit 2017 in Le Point:

https://www.lepoint.fr/societe/charente-maritime-un-camion-rempli-de-gaz-explose-sur-la-rn-10--19-09-2017-2158254_23.php

(gearchiveerd: https://archive.vn/NX9GT  )

Video bewaard op website breakforBUZZ:

https://breakforbuzz.com/explosion-dun-camion-transportant-bouteilles-de-gaz-lautoroute-rn10/

(gearchiveerd: https://archive.vn/rT1bB  )

Factcheck van Mimikama:

https://www.mimikama.at/allgemein/elektroauto-explodiert/

(gearchiveerd: http://archive.vn/yqWQ1 )

Website Brandveilig over problemen bij branden met elektrische auto’s:

https://www.brandveilig.com/innovaties/brand-elektrische-auto-61147

Website Brandweer Nederland:

https://www.brandweer.nl/brandweernederland

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com