PCR-tests zijn wel degelijk geschikt om COVID-19 op te sporen

24.07.2020, 16:19 (CEST)

De PCR-test, de meest gebruikte coronatest, zou niet geschikt zijn voor dat doel. Een PCR-test is volgens de website 9fornews bedoeld om stukjes DNA te analyseren, "niet om virussen te detecteren". Ze baseren zich op een verklaring van de Bulgaarse Vereniging voor Pathologie en een artikel van de controversiële website offguardian. Maar wat is daar nu van aan?

BEOORDELING: De beweringen zijn fout. PCR-tests zijn geschikt om iemand te testen op corona. Het is inderdaad zo dat een PCR-test DNA analyseert. Een virus is een klein deeltje genetisch materiaal, of DNA, verpakt in een eiwitomhulsel. Een PCR-test kan dus gebruikt worden om een virus te detecteren, en dus ook om een vermoedelijke patiënt te diagnoseren met het COVID-19 virus. Het is wel geen perfect middel.

FEITEN: PCR staat voor polymerase chain reaction. Het is een moleculaire techniek om uit zeer kleine hoeveelheden DNA een of meer specifieke deeltjes te vermenigvuldigen tot er genoeg van is om het te analyseren. Het wordt voor veel medische en forensische doeleinden gebruikt, zoals een vaderschapstest en het vaststellen van tuberculose. Aangezien een PCR-test DNA analyseert kan het ook virussen detecteren, waaronder COVID-19. Een virus is namelijk een klein deeltje genetisch materiaal, of DNA, verpakt in een eiwitomhulsel. Het is dus wel degelijk geschikt als coronatest, in tegenstelling tot wat het bericht beweert. 

Hoe werkt zo’n coronatest dan exact? Met een lang wattenstaafje neemt men in de neusholte testmateriaal af. De laborant zal uit dat beetje neusslijm genetisch materiaal halen. Vervolgens zal de laborant het virale RNA isoleren van de andere elementen in de cel. Daarna worden er miljoenen kopieën van gemaakt, waaraan een fluorescerende kleurstof wordt toegevoegd om het zichtbaar te maken. Tenslotte zullen de signalen die deze kleurstof afgeeft worden geanalyseerd om zo te bepalen of het afgenomen monster RNA van COVID-19 bevat.

Er zijn twee manieren om iemand te testen op COVID-19. Naast de PCR-test is er ook een serologische test. Die test via een bloedafname of je het virus hebt gehad, in tegenstelling tot de PCR-test die test op een actuele besmetting. Een serologische test controleert je met andere woorden op de aanwezigheid van antilichamen. "Het nadeel is wel dat niet iederen antistoffen aanmaakt, of evenveel. Dat maakt een serologische test minder geschikt als grootschalig testmiddel." Zo zegt dokter en professor Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel aan het factcheckteam van dpa.

De PCR-test als middel om COVID-19 op te sporen is niet perfect. Er is momenteel geen ‘gouden standaard’ test voor de diagnose van COVID-19. Naar schatting zal er in ongeveer 70% van de gevallen de juiste diagnose gemaakt worden. Dat laat een foutenmarge van 30%. Daar zijn verschillende oorzaken voor. Zo is er de foutenmarge van de test zelf (een 10%), een foute techniek bij de testafname en de omstandigheden van het transport. Als je positief test, ben je vrijwel zeker besmet. Als je negatief test is er niet dezelfde zekerheid: je kan evengoed besmet zijn. "Het zijn net die vals-negatieven die we absoluut willen vermijden", zegt dr. Devroey. "Het doel is om zo weinig mogelijk gevallen van besmetting te missen. Een pcr-test is momenteel de beste beschikbare methode, ook al is het niet perfect."

---

Links:
Artikel op 9fornews.nl: https://www.ninefornews.nl/testen-op-corona-is-vanuit-wetenschappelijk-oogpunt-zinloos/?fbclid=IwAR0hdwwLJ31bZnyXm1AGEtVaqW7fdkBdEAoax_3e1qV3CfAEjGIm02uk0Oo (gearchiveerd: http://dpaq.de/YBKrB)

Verklaring van de Bulgaarse Vereniging voor Pathologie: https://bpa-pathology.com/covid19-pcr-tests-are-scientifically-meaningless/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/z6JmA)

Artikel Offguardian: https://off-guardian.org/2020/06/27/covid19-pcr-tests-are-scientifically-meaningless/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/9qr07

RIVM over het virus SARS-CoV-19: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/virus (gearchiveerd: http://dpaq.de/Z1iJ0)

Hoe werkt een covid-19 test: https://www.roche.nl/nl/covid-19/zo-werkt-een-covid-19-test.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/29yHO)

RIVM over de twee soorten coronatests: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/testen (gearchiveerd: http://dpaq.de/Sm4qM)

Factcheck gezondheidenwetenschap.be: https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/hoe-betrouwbaar-zijn-de-coronatests-voor-de-woonzorgcentra#article-detail-wrapper (gearchiveerd: http://dpaq.de/nes7B)

VUB Kennisbank over een positieve coronatest: https://huis.vub.ac.be/corona/kennisbank.php?ID=106 (gearchiveerd: http://dpaq.de/so9F9)

Over dokter Dirk Devroey, professor huisartsengeneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel en auteur van de COVID-19 Kennisbank van de VUB: https://www.vub.be/profiel/dirk-devroey (gearchiveerd: http://dpaq.de/Utsnh)

COVID-19 factsheet (in het Engels) van Sciensano (De Belgische RIVM): https://covid-19.sciensano.be/sites/default/files/Covid19/COVID-19_fact_sheet_ENG.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/WRXQr)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com