Vaticaanstad houdt geen 80 kilometer aan documenten verborgen voor de wereld

20.07.2020, 17:28 (CEST)

Op Facebook wordt een afbeelding gedeeld die stelt dat Vaticaanstad een grote reeks documenten verborgen houdt voor de wereld. Volgens de post zou de collectie meer dan 80 kilometer aan documenten bevatten. Maar klopt dat wel?

BEOORDELING: Het Vaticaans Apostolisch Archief telt inderdaad zo'n 85 kilometer aan boeken, documenten en andere literatuur. Dat archief is echter raadpleegbaar door professoren, academici en studenten. Hoewel het niet volledig uitgesloten is dat het Vaticaan bepaalde documenten niet openbaar vrijgeeft, gaat dat niet over "meer dan 80 kilometer aan documenten".

FEITEN: De Vaticaans Archief (of het Archivio Apostolico Vaticano) is het persoonlijke archief van de paus in zijn hoedanigheid als staatshoofd van Vaticaanstad. Het archief bevat staatsdocumenten, briefwisselingen, pauselijke verslagen en tal van andere documenten die de Kerk gedurende de eeuwen heeft verzameld. Hoewel het vroeger als 'geheim' werd aangeduid, is het Vaticaans archief al sinds 1881 raadpleegbaar voor professionele onderzoekers.

In oktober 2019 besliste Paus Franciscus dat ook de naam van het Vaticaans archief niet langer de term 'geheim' zou dragen. Daarmee wilde de paus de negatieve associaties van de oude benaming tegengaan, zegt Dr. Marco Grilli, secretaris van de prefect van het Archivio Apostolico Vaticano, aan dpa. Sinds maart 2020 werd de toegang van het archief verruimd tot en met het pontificaat van paus Pius XII, die in oktober 1958 stierf.

Volgens dr. Grilli telt de planklengte van alle stellingen en boekenkasten bij elkaar zo'n 85 kilometer, maar klopt het niet dat die documenten worden verborgen voor de wereld. "Het archief is in principe openbaar. Wel wordt er voorrang gegeven aan historici en wordt er een universitair diploma gevraagd." Het is echter niet uitgesloten dat het Vaticaans Archief bepaalde documenten niet openbaar maakt.

---

Links:

Afbeelding op Facebook: https://www.facebook.com/photo?fbid=124880485944551&set=a.104953841270549 (gearchiveerd: http://dpaq.de/PpH15)

Vaticaans Apostolisch Archief: http://www.archivioapostolicovaticano.va/content/aav/it.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/hnFnW)

Apostolische brief 28 oktober 2019: http://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2019/10/28/0827/01712.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/W5b8J)

Artikel The Guardian: https://www.theguardian.com/world/2019/oct/28/vatican-secret-archives-no-longer-officially-secret-renaming-pope-francis (gearchiveerd: http://dpaq.de/CMR9v)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com