Neen, de samenleving wordt niet getranshumaniseerd door middel van vaccins

20.07.2020, 15:17 (CEST)

Zal het gebruik van vaccinaties uiteindelijk de huidige, volgende en vorige generaties van onze samenleving transhumaniseren? Volgens verschillende berichten op Facebook – die al sinds lange tijd circuleren – lijkt het daar wel op. Aan deze theorie worden verschillende verklaringen gelinkt. Zo zou er bijvoorbeeld in enkele vaccins "menselijk foetaal DNA" aanwezig zijn. Dat DNA zou zich mengen met het aanwezige DNA van de ontvanger, wat kan leiden tot kanker, auto-immuunziektes, autisme en vooral: genderverwarring. In verschillende posts wordt gewezen naar "de transgender-agenda", die naadloos zou aansluiten op het hele verhaal. Maar zit er een bepaalde waarheid in die theorie?

BEOORDELING: De berichten zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke evidentie en staan doorgaans vol foute claims. Het transhumanisme is een filosofische stroming die je wetenschappelijk niet kan linken aan vaccinaties. Bovendien is het quasi uitgesloten dat het DNA in een vaccin het DNA van de ontvanger zou kunnen wijzigen. Ook de beweringen over genderverwarring, autisme en de inhoud van vaccins zijn fout.

FEITEN: In het merendeel van de berichten duiken regelmatig complotverhalen op die enkele jaren geleden flink werden gedeeld. Zo verschijnt in één van de berichten het verhaal van dr. Jeff Bradstreet, een Amerikaanse arts die steevast geloofde dat vaccins autisme veroorzaken. Hoewel een studie van Brits dokter Andrew Wakefield – gepubliceerd in het peerreviewed tijdschrift The Lancet – die stoornis in verband bracht met het BMR-vaccin, klopt die theorie niet. "The Lancet heeft die studie na 12 jaar moeten terugtrekken, nadat bleek dat het onderzoek gemanipuleerd was en dus niet klopte", zegt professor Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen. Verschillende factcheck-organisaties – waaronder dpa – hebben die theorie eveneens ontkracht.

Volgens datzelfde Facebookbericht zou dr. Bradstreet in zijn onderzoek tot de conclusie komen "dat vaccinaties de DNA-structuur van kinderen veranderen". Die conclusie werd ook meermaals ontkracht. Volgens experts is het vrijwel uitgesloten dat het DNA dat aanwezig is in bepaalde vaccins het DNA van de ontvanger kan aanpassen. In een dpa-factcheck vertelt dr. Tugce Aktas, groepsleider bij het Duitse Max Planck Instituut voor Moleculaire Genetica, dat de kans bijna 0 procent is dat er genetische informatie van RNA in het DNA van de ontvanger kan komen.

Verder spreekt een van de berichten over de aanwezigheid van "grote hoeveelheden DNA van embryo's in het BMR-vaccin". Als bewijs wordt  de Nationale Italiaanse Beroepsvereniging voor Biologen genoemd, die de grote hoeveelheid DNA ontdekt zou hebben. Ook dat klopt niet helemaal. 

Enerzijds heeft de president van de Nationale Italiaanse Beroepsvereniging voor Biologen zich teruggetrokken van de anti-vaccingerelateerde standpunten. Anderzijds is het onderzoek van Loretta Bolgan – de Italiaanse farmaloog die de resultaten presenteerde – niet peerreviewed, niet gepubliceerd en uitgevoerd in opdracht van de Italiaanse anti-vaccinatievereniging 'Corvela'. Ten slotte ontkrachtte ook dpa met een factcheck de aanwezigheid en cultivatie van embryonale cellen in vaccins.

Naast de hoeveelheid DNA van embryo's, zou er volgens de post ook menselijk foetaal DNA aanwezig zijn in het BMR-vaccin. Al deze aanwezig elementen in het vaccin zouden ziektes zoals kanker, auto-immuunziektes en genderverwarring kunnen veroorzaken. Ook worden de onderzoeksresultaten van de Amerikaanse biologe Theresa Deisher genoemd, al stellen experts de waarachtigheid daarvan sterk in vraag.

Volgens het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn auto-immuniteit en de vorming van nieuwe kankercellen niet volledig uitgesloten bij het incorporeren van DNA in het cel-eigen DNA, al is die eerste categorie eerder zeldzaam. "Incorporatie van DNA middenin een gen leidt er vaak toe dat de cel niet meer kan functioneren en verandert in een kankercel of dat er zelfs auto-immuniteit ontstaat", klinkt het bij het RIVM. "Nieuwe kankercellen worden opgeruimd door het immuunsysteem, al gebeurt dat niet in 100 procent van de gevallen." Het RIVM benadrukt dat het inbrengen van DNA niet hetzelfde is als het incorporeren van DNA.

Autisme, genderverwarring (of geslachtsidentiteitsstoornis) of transhumanisme als bijwerkingen van vaccinatie zijn volgens het RIVM volledig uitgesloten. "Autisme is geen genetische ziekte, net als genderverwarring of transhumanisme. Iemand kan wel genetische aanleg hebben om autisme te ontwikkelen, wanneer het doorgegeven wordt door de ouders. Maar uiteindelijk zijn het de omgevingsomstandigheden in zowel de baarmoeder als de vroege ontwikkeling die ertoe leiden dat er inderdaad autisme ontwikkelt."

Ook zijn de beweringen over het menselijk foetaal DNA niet correct. Het klopt dat er foetaal weefsel wordt gebruikt voor de productie van vaccins (maar geen embryonaal weefsel). "Er bestaan cellijnen die gebaseerd zijn op foetaal weefsel", meldt het RIVM. "Die cellijnen zijn nadat ze vastgesteld zijn (telkens op basis van één foetus) voor een zeer lange tijd bruikbaar. Er worden dus niet steeds nieuwe foetussen gebruikt, maar cellijnen die gebaseerd zijn op foetaal weefsel." 

Het RIVM benadrukt dat er enkel DNA kan voorkomen bij de ontwikkelingen van sommige vaccins omdat het niet volledig weggezuiverd kan worden, en niet omdat het wordt toegevoegd voor de werkzaamheid. Er zijn vaccins in ontwikkeling waarvan de werking specifiek berust op DNA of RNA, maar deze worden nog niet gebruikt voor immunisaties van mensen. Om te werken hoeft het DNA uit deze vaccins overigens niet ingevoegd te worden in het cel-eigen DNA, en het is hier dan ook niet toe in staat.​

De grootste complottheorie binnen deze berichten richt zich op de "transgender-agenda", die naadloos zou aansluiten op de hele vaccinatiekwestie. De vaccins zouden immers gebruikt worden om de samenleving te transhumaniseren, al is dat volgens experts pure nonsens. Maar waar komt die theorie precies vandaan? Het transhumanisme is een filosofische stroming die nadenkt over hoe het menselijk lichaam en leven verbeterd kan worden met behulp van technologie, ook wel 'biohacking' genoemd.

De auteur van het bericht linkt echter compleet foutief 'transhumanisme' met genderverwarring, transseksualiteit en het maken van "hybride" mensen. Indien er in het bericht wordt verwezen naar mensen die zowel als vrouw en man kunnen functioneren, klopt dat ook niet. De hormonen die iemand de mogelijkheid geven om zich als biologische vrouw te ontwikkelen en te blijven functioneren, ondermijnen de productie van hormonen die de persoon tot man zouden maken, en andersom. Kortom, een menselijk lichaam kan niet zowel functioneel mannelijk als functioneel vrouwelijk zijn. Ook kan een functionele man niet meer omgevormd worden tot een functionele vrouw, en andersom.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1293192324194626&id=100005116122339 (gearchiveerd: http://dpaq.de/vX1Lq)

The Washington Post Bradstreet: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2015/07/16/the-mysterious-death-of-a-doctor-who-peddled-autism-cures-to-thousands/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/SUwHy)

Rechtzetting The Lancet:  https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(97)11096-0/fulltext (gearchiveerd: http://dpaq.de/UVl2l)

Prof. Pierre Van Damme: https://www.uantwerpen.be/nl/personeel/pierre-vandamme/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/rG6cB)

Factcheck Factcheck.org: https://www.factcheck.org/2017/11/debunking-false-vaccine-claim/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/TbLOk)

Factcheck USA Today: https://eu.usatoday.com/story/news/factcheck/2020/07/02/fact-check-some-vaccines-made-human-dna/3239246001/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/GIU7L)

Factcheck dpa autisme: https://www.presseportal.de/pm/133833/4590836 (gearchiveerd: http://dpaq.de/cdHWF)

dpa-factcheck DNA aanpassen: https://dpa-factchecking.com/belgium/200708-99-721570/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/0CntN)

Prof. Tugce Aktas: https://www.molgen.mpg.de/tugce-aktas (gearchiveerd: http://dpaq.de/u3Zp9)

Artikel nextQuotidiano 1: https://www.nextquotidiano.it/vincenzo-danna-corvelva-free-vax/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/A0R7t)

Artikel nextQuotidiano 2: https://www.nextquotidiano.it/video-marco-bella-corvelva-loretta-bolgan-viagra-vaccini/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/2DBQs)

dpa factcheck cultivatie embryo's: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200715-99-803382/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/lvD78)

Theresa Deisher Healthfeedback: https://healthfeedback.org/evaluation/article-claiming-vaccines-cause-autoimmunity-and-autism-due-to-fetal-dna-contaminants-found-unsupported-and-implausible-theresa-deisher/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/OxyfX)

Theresa Deisher history of vaccines: https://historyofvaccines.blog/2019/10/12/refuting-misinformation-regarding-the-use-of-fetal-cell-tissues-for-vaccine-manufacturing/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/cxuCH)

RIVM: https://www.rivm.nl/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/75rev)

Rijksvaccinatieprogramma: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/wat-zit-er-in (gearchiveerd: http://dpaq.de/XI32y)

Transhumanisme UGent: https://www.ethiekenmaatschappij.ugent.be/wp-content/uploads/2012/07/EM_111-2008-De-Baets.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/Ds1Rc)

Transhumanisme filosofie.nl: https://www.filosofie.nl/transhumanisme/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/fPlL4)

Studie hormonen universiteit Huddersfield: https://www.researchgate.net/publication/272506920_Genes_and_Hormones_What_Make_Up_an_Individual's_Sex (gearchiveerd: http://dpaq.de/IqsYT)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com