Huis niet gekocht door moordenaar Pim Fortuyn, maar door jong stel

17.07.2020, 13:38 (CEST)

In een post op Facebook wordt beweerd dat de moordenaar van Pim Fortuyn een huis in Borculo zou hebben gekocht, waar ook een foto van wordt getoond, «betaald door onze belasting geld».

BEOORDELING: De stelling is fout. De foto toont een huis in Gelselaar, dat is verkocht aan een jong stel.

FEITEN: De foto bij de post toont geen huis in Borculo, maar een huis in Gelselaar (7,5 kilometer van Borculo). Hij is kennelijk afkomstig van Funda, een van de belangrijkste websites voor de ver- en aankoop van privéhuizen in Nederland.

Het huis is te koop aangeboden door makelaarskantoor SCND Vastgoed. Oprichtster en eigenaar Cindy Roelofs zegt desgevraagd telefonisch tegen dpa dat het «zeker niet het geval is» dat het huis gekocht zou zijn door Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn; dat is een «rare misvatting». Het huis is door een «dame» verkocht aan een «jong leuk stel», die verder niet in de publiciteit willen.

De milieuactivist Volkert van der Graaf vermoorde de populistische politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002, waarvoor hij tot 18 jaar cel werd veroordeeld. Na zijn voorlopige invrijheidstelling in 2014 was er veel speculatie over waar hij zou gaan wonen en waarvan hij zou gaan leven. Voor zover bekend woont hij in Apeldoorn en leeft hij van een bijstandsuitkering, zo hebben journalisten van de regionale krant De Stentor uitgezocht.

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/jonas.payrits/posts/3065921366823625 (gearchiveerd: http://archive.vn/enVBs )

Advertentie op Funda waar de foto vandaan komt: https://www.funda.nl/koop/gelselaar/huis-87283572-slaapdijk-4/ (gearchiveerd: http://archive.vn/PdIei )

Website SCND Vastgoed: https://scndvastgoed.nl/over-scnd (gearchiveerd: http://archive.vn/TwP4H )

«Pim Fortuyn 10 jaar dood», NOS.nl: https://nos.nl/artikel/370137-pim-fortuyn-10-jaar-dood.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/BBljr)

Artikel in De Stentor over de lotgevallen van Volkert van der Graaf na zijn voorlopige vrijlating: https://www.destentor.nl/apeldoorn/emigreren-volkert-van-der-graaf-woont-gewoon-in-apeldoorn-en-harderwijk~ac29d0aa/?referrer=https://www.google.nl/ (gearchiveerd: http://archive.vn/kD2mJ )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com