Zelfs als je geen symptomen van Covid-19 vertoont, kan je nog mensen besmetten

07.07.2020, 11:24 (CEST)

Volgens een Facebookbericht zou de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beweren dat mensen die geen symptomen van het coronavirus vertonen, niemand anders kunnen besmetten. Daarmee zou de WHO rechtstreeks ingaan tegen hun vorige adviezen en conclusies. Maar klopt die bewering wel?

BEOORDELING: Het bericht is fout. Hoewel de WHO recent bekendmaakte dat mensen die geen symptomen hebben geen grote verspreiders zijn, sluiten ze niet uit dat ze andere mensen kunnen besmetten. De quote in de foto werd nooit uitgesproken.

FEITEN: "De WHO heeft zojuist een totale 180 graden ommekeer gemaakt: personen zonder symptomen kunnen niet iemand anders besmetten", valt er te lezen in het bericht. Maar dat citaat wordt foutief gelinkt aan de WHO. In de beschrijving wordt verder gelinkt naar een tweet waarin de WHO-persconferentie van 3 juli te zien is. Daarin stelt epidemoloog Dr. Maria Van Kerckhove nooit dat mensen die geen symptomen vertonen niemand anders kunnen besmetten. Wel stelt de WHO dat het "zeer zeldzaam" is.

De persconferentie wordt vervolgd door een commentaar op het Amerikaanse nieuwskanaal Newsmax TV. Daarin vertelt ook Amerikaans uroloog Dr. David Samadi dat asymptomatische mensen zeer zelden het virus verspreiden. Er zijn reeds enkele onderzoeken uitgevoerd die aantonen dat ook mensen die geen symptomen vertonen het coronavirus kunnen overdragen. Toch valt de stelling van de dokter makkelijk fout te interpreteren, wanneer hij zegt dat "asymptomatische mensen niet besmettelijk zijn".

Het valt namelijk moeilijk te bepalen of mensen die geen symptomen hebben asymptomatisch zijn (zonder symptomen), presymptomatisch (ze nog moeten krijgen) of in beperkte zin symptomatisch, maar het amper merken. Over die eerste categorie bestaat nog geen academische zekerheid. In een advies rond mondmaskers deelt de WHO bijvoorbeeld een studie die geen virusverspreiding bij asymptomische mensen vaststelt, terwijl een andere 14 procent van de besmettingen aan asymptomische personen toeschrijft. Van de andere twee categorieën is het bewezen dat ze mensen kunnen besmetten.

Bovendien is het geen nieuws dat de WHO stelt dat mensen die geen symptomen vertonen weinig besmettelijk zijn. Ook tijdens de persconferentie van 8 juni deelde de organisatie deze boodschap. Volgens Dr. Maria Van Kerkhove, aan het woord tijdens de persconferentie, denkt de WHO ook "nog steeds" dat asymptomatische mensen het virus zelden verspreiden. Kortom, de "ommekeer van 180 graden" werd vorige maand al gemaakt.

---

Links:

Bericht Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3468373763181445&set=a.281192708566249&type=3 (gearchiveerd: http://dpaq.de/J0qPY)

WHO: https://www.who.int/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/XyEiN)

Tweet WHO persconferentie: https://twitter.com/JohnBWellsCTM/status/1279036203451416576?s=20&fbclid=IwAR0qD6-SfoRz2S32z_ToqpfieGtWPKcMNKnQfUTNHtXJClDdZ0ac9jv9AGI (gearchiveerd: http://dpaq.de/mRbbE)

Dr Marie Van Kerckhove: https://www.imperial.ac.uk/people/m.vankerkhove (gearchiveerd: http://dpaq.de/M2xkB)

Newsmax TV: https://www.newsmaxtv.com/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/iuWbr)

Dr. David Samadi: https://www.davidsamadi.com/#David-Samadi-MD (gearchiveerd: http://dpaq.de/omE2w)

Onderzoek CDC 1: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6914e1.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/mDjA0)

Onderzoek CDC 2: https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/7/20-1595_article (gearchiveerd: http://dpaq.de/6lV3o)

WHO over mondmaskers: https://www.who.int/publications/i/item/advice-on-the-use-of-masks-in-the-community-during-home-care-and-in-healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak (gearchiveerd: http://dpaq.de/X8w95)

Persconferentie WHO 8 juni: https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/who-audio-emergencies-coronavirus-press-conference-08jun2020.pdf?sfvrsn=f6fd460a_0 (gearchiveerd: http://dpaq.de/b4PFG)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com