Bericht over verborgen vaccinatie kinderen is verzonnen

29.06.2020, 15:58 (CEST)

Op Facebook wordt beweerd: "Op scholen staan verborgen vaccinatiedagen op stapel." Ouders zouden er zonder het te weten automatisch mee instemmen door hun kind naar school te sturen. Deze ophanden zijnde praktijk zou gebaseerd zijn op instructies van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties: "De WHO heeft aangegeven dat als u uw kind naar school laat gaan, u instemt met prikken, en dus vaccineren."

BEOORDELING: Het bericht is fout, gebaseerd op de verkeerde bewering van een nieuwe WHO-richtlijn en een verzonnen overheidsmaatregel.

FEITEN: Inentingen gebeuren in Nederland op vrijwillige basis, bij minderjarigen moeten de ouders ermee instemmen. Kinderen vanaf 12 jaar moeten zelf ook instemmen met de vaccinatie. Correcte informatie staat op de website van het Rijksvaccinatieprogramma, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De nieuwe WHO-richtlijn bestaat niet, aldus de zegsman tegen dpa.

---
Links:

Originele Facebook-post: 

https://www.facebook.com/tess.jungblut/posts/2636438233280867

(gearchiveerd: http://dpaq.de/Zdpqc )

Juridische informatie over het Rijksvaccinatieprogramma en de instemming met inentingen: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma/juridische-informatie (gearchiveerd: http://archive.vn/lDO3j )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com