Verhaal over ex-RIVM medewerkster bevat foute claims over bijwerkingen vaccinatie

27.06.2020, 18:04 (CEST)

Terwijl de zoektocht naar een vaccin tegen Covid-19 nog loopt, verschenen de voorbije weken steeds meer berichten die de doeltreffendheid van vaccinatie tegenspreken. Zo zou een ex-RIVM medewerkster onthullen dat vaccins eigenlijk niets bijdragen aan de gezondheid en eerder ziekmakend zijn. Ook zouden artsen geen gehoor geven aan de mogelijke neveneffecten van vaccinaties, omdat de doeltreffendheid onbetwistbaar is.

BEOORDELING: De claims in de berichten worden niet gestaafd door wetenschappelijke evidentie. Ook zijn de meeste neveneffecten die worden opgesomd volgens experts geen gevolgen van vaccinaties. Bovendien bestaan er tal van onderzoeken naar de mogelijke bijwerkingen van een vaccin.

FEITEN: Het bericht verwijst naar een interview met een zekere mevrouw Bakker uit 2015 op de website van 'Stichting Vaccinvrij', een organisatie die oproept tot vrije vaccinatiekeuze. Daarin wordt een verhaal gedeeld over de ervaringen met kinderen en vaccins: van 'hersenhuilen' en 'Shaking Baby Syndroom' tot verbanden tussen het zorgwekkend gedrag van kinderen en bijwerkingen van vaccinaties. Daarbij hebben verschillende artsen en virologen hun twijfels. "De inzichten worden gedeeld op basis van geen enkele wetenschappelijke evidentie", zegt dr. Tine Boiy, kinderarts aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

"Hersenhuilen is geen bekende nevenwerking van een vaccin", gaat Boiy verder. "Er is ook geen link met het Shaken Baby Syndroom, een term die we bovendien niet meer gebruiken. Daarbij bedoelt men kinderen die een hersenletsel opdoen door een aangebracht letsel. Dat wordt niet veroorzaakt door vaccinaties." Ook het agentschap Kind en Gezin omschrijft het syndroom niet als een gevolg van vaccinatie. Over hersenhuilen wordt op erkende gezondheidswebsites niet gesproken. 

Toch is het niet uitgesloten dat een vaccin neveneffecten kan hebben, al komen de ernstige gevallen zeer zelden voor. "Kinderen kunnen regelmatig koorts maken", zegt Boiy. "Bij sommige kinderen zien we ook huiduitslag opduiken. Maar zulke problemen zijn niet erg en verdwijnen spontaan." Ook viroloog Steven Van Gucht, hoofd van de afdeling Virologie bij Sciensano, beaamt dat ernstige aandoeningen zeldzaam zijn. "Dan gaat het vaak om een allergische reactie, maar dat komt slechts één keer op een miljoen voor."

Verder benadrukt Van Gucht dat bijkomende ziektes en aandoeningen zo goed als uitgesloten zijn. "Als het zich voordoet, gaat het om allergische reacties. Iemand kan allergisch reageren op een component van het vaccin, maar normaal gezien is de dokter daarvan op de hoogte en zal het vaccin ook niet worden toegediend." Van Gucht hekelt ook de onterechte link die vaak wordt gemaakt tussen bepaalde aandoeningen en zogezegde bijwerkingen van een vaccin. "Vaak hebben de twee niets met elkaar te maken en gaat het om andere oorzaken."

In een artikel van ninefornews.nl uit 2018, vertelt mevrouw Bakker dat er telkens beweerd wordt dat vaccins doeltreffend en veilig zijn, terwijl er geen onderzoek wordt gedaan naar de mogelijke gevolgen en neveneffecten van vaccinaties, maar ook dat klopt niet volgens de experts. "Er zijn duizenden onderzoeken naar allerlei mogelijke vaccins en hun bijwerkingen", zegt Boiy terecht. Het klopt dat er tal van onderzoeken zijn uitgevoerd naar de bijwerkingen van vaccins tegen Rubella, de Mazelen, Polio, etc.

Van Gucht waarschuwt voor soortgelijke berichten omdat ze de gezondheid van kinderen en volwassen mensen in gevaar kunnen brengen. "Hoe komt het dat kinderen niet meer sterven aan mazelen, geen kinderverlamming meer oplopen en vrouwen geen misvormde baby's meer baren omwille van rode hond?", vraagt Van Gucht retorisch. "Dat komt enkel door vaccinaties. De beperkte neveneffecten die zelden voorkomen wegen niet op tegen het grote voordeel dat vaccins bieden."

Ook Boiy beaamt het belang van vaccins. De heersende crisis is daar het bewijs voor. "De coronapandemie die we nu meemaken toont het belang van vaccins. Op ieder moment kunnen perfect gezonde mensen en zelfs kinderen echt ziek worden van infectieziekten en daar een heel ernstig letsel aan overhouden of zelfs overlijden. Dan gaan we terug naar de massale kindersterfte van begin jaren 1900."

Volgens het Facebookbericht ontdekte Nelleke Bakker steeds meer leugens en bedrog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Naar eigen zeggen zou de vrouw zo’n 25 jaar ervaring hebben bij het RIVM. Om privacyredenen kon het insituut echter niet meedelen of dat werkelijk het geval was. Ook diverse contactpogingen naar mevrouw Bakker via mail, bekeken WhatsAppberichten en telefoons bleven onbeantwoord. Kortom, er is geen bewijs dat de vrouw 25 jaar bij het RIVM heeft gewerkt, al is dat gegeven niet uitgesloten.

---

Links:

Facebook bericht: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2392341707736941&set=a.1484802431824211&type=3&theater (gearchiveerd: http://dpaq.de/L2BK4)

Interview Stichting Vaccinvrij: https://stichtingvaccinvrij.nl/barsten-bolwerk-rivm-medewerkster-neemt-ontslag-vaccins-passen-meer-beeld-bevorderen-gezondheid/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/2J74d)

Artikel ninefornews.nl: https://www.ninefornews.nl/vaccinaties-dragen-niets-gezondheid/?fbclid=IwAR3br4Did23cwwqmM02qK6eMvuq8havMmE9d4TdCqyEzOfadm2h1oMHPQ-w (gearchiveerd: http://dpaq.de/23pVp)

Studie Rubella: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234372/

Studie Mazelen: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071313/

Studie Polio: www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(19)31279-6/fulltext

ECDC Mazelen in Europa: https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/measles-rubella-monthly-report-april-2020.pdf

Kind en Gezin Shaken Baby Syndroom: https://www.kindengezin.be/img/SIS.pdf

RIVM vaccinaties: https://www.rivm.nl/vaccinaties (gearchiveerd: http://dpaq.de/edPpY)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com