Filipijnse regering stuurt niet alle toeristen weg

19.06.2020, 11:53 (CEST)

Op Facebook is beweerd dat de Filipijnse regering alle (Nederlandse) toeristen wegstuurt. Door de corona-crisis ligt het toerisme de laatste maanden weliswaar plat. Maar de regeling zou dan toch de "pensionado’s" en andere Nederlanders treffen die al langer op de Filipijnen leven en daar een nieuw bestaan hebben opgebouwd, wellicht met partner en huis. De Facebook-post is van een wat oudere Nederlandse man, die met een kennelijk Filipijnse vrouw op de foto gaat. Oorspronkelijk sprak hij van "alle toeristen", later kwam een update: "toeristen boven de 59 jaar".

BEOORDELING: De stelling is fout. Dat nieuwe overheidsbeleid bestaat niet.

FEITEN: Een diplomate van de Filipijnse ambassade in Den Haag laat weten dat haar land altijd probeert gastvrij te zijn jegens buitenlanders. Natuurlijk zijn er momenteel, zoals (bijna) overal, restricties door de corona-crisis. Maar een nieuw beleid dat zich zoals beschreven zou richten tegen Nederlanders en andere buitenlanders die al langer in de eilandstaat verblijven, bestaat niet. Verworven verblijfsrechten worden niet aangetast.

De ambassade wijst erop dat het immigratiebeleid van de Filipijnse regering staat beschreven op een officiële Facebook-pagina.

Toeristische reizen naar de Filipijnen zijn momenteel nagenoeg onmogelijk – georganiseerde groepsreizen zijn er niet meer, en het is moeilijk voor de individuele burger om een losse vlucht te vinden.

De Algemene Vereniging van Nederlandse Reisorganisaties, waarbij tientallen reisbureaus en tour operators zijn aangesloten, schrijft:

"Als reisbrancheorganisatie ANVR kan ik u laten weten dat de bij ons aangesloten reisorganisaties/touroperators al sinds half maart geen (pakket)reizen organiseren naar welk land ook.
Alle landen ter wereld staan vooralsnog op 'oranje', de kleurcode die het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert als reisadvies nu en dat aangeeft 'alleen noodzakelijke reizen'; vakanties vallen niet onder noodzakelijke reizen, dus wordt door onze aangesloten organisaties niet gereisd, ook niet naar de Filipijnen.
Als er gevlogen wordt (airlines zijn niet aangesloten bij de ANVR) richting Filipijnen zou het kunnen zijn dat Nederlandse reizigers een los ticket hebben geboekt en het reisadvies van Buitenlandse Zaken naast zich neerleggen en toch gaan, maar dat valt buiten ons gezichtsveld”, aldus het Hoofd Communicatie ANVR in een e-mail aan dpa.  

Het officiële reisadvies staat op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

---

Links:
https://www.facebook.com/aart.vanderpol.56/posts/942832653209491

(gearchiveerd: http://archive.vn/NQeAW )

https://web.archive.org/web/20200612094847/https://www.facebook.com/aart.vanderpol.56/posts/942832653209491 )

Officiële Facebook-pagina over het immigratiebeleid:

https://www.facebook.com/immigration.helpline.ph/

(gearchiveerd: http://archive.vn/ObYCH  )

Reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/filipijnen/reizen/reisadvies#:~:text=Let%20op%3A%20Het%20ministerie%20van,is%20naar%20de%20oranje%20gebieden.&text=Gebruik%20dan%20onderstaande%20checklist%20om%20uw%20reis%20goed%20voor%20te%20bereiden.

(gearchiveerd: http://archive.vn/iH7x4 )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com