Geen wattenstaafje door neus in keel bij coronatest

15.6.2020, 18:40 (CEST)

In een post op Facebook wordt gesuggereerd dat bij de test op het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, een soort wattenstaafje (de 'swab') diep door de neus van de testpersoon in haar of zijn keel wordt gestoken. Er staat een illustratie bij die aan moet tonen hoe de test in zijn werk gaat. Dit wordt gepubliceerd in de eerste helft van juni 2020, op een moment dat de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD’en) in Nederland meer testcapaciteit hebben ontwikkeld en de test voor een breder publiek toegankelijk wordt. Ondertussen zijn er berichten, bijvoorbeeld tijdens radioprogramma’s, dat de test onaangenaam kan zijn en met name kinderen er bang voor zijn.

BEOORDELING: De stelling is fout, de test loopt niet zoals beschreven in tekst en illustratie.

FEITEN: Een test zoals beschreven is alleen al anatomisch onmogelijk. Je kunt geen rechte staaf door de neus in de keel steken.

Een woordvoerster van de GGD in Den Haag laat desgevraagd weten: "Voor de test op COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus) worden monsters genomen uit de neus- en keelholte. Daarbij wordt een wattenstaafje flink diep in de neus gestoken en in de keel achterin bij de huig. Dit kan onprettig aanvoelen."

Bij de test wordt dus inderdaad een lange wattenstok, een zogeheten swab, diep in het lichaam gestoken. Maar door de neus de keel in, zoals afgebeeld, is onmogelijk. Het gaat in werkelijheid om twee testhandelingen, één in de neus en één in de keel, die in de Facebook-post tot één worden vermengd.

De GGD-zegsvrouw wijst op een door de Telegraaf gemaakt filmpje waarop te zien is hoe de COVID-19-test in zijn werk gaat. In de video die op een testlocatie is opgenomen, wordt ook besproken ("het lijkt wel alsof je in mijn hersenen zit") dat sommige mensen de test met de lange swabs als onaangenaam ervaren.

De woordvoerster van de GGD Haaglanden wijst er tevens op dat op de website van de dienst de hele procedure wordt uitgelegd, met video, van het aanvragen van de test tot de mededeling van het resultaat.

---

Links:

Facebook-post:

https://www.facebook.com/Brandbewust/photos/a.1582832555281384/2705281026369859/?type=3&theater

(gearchiveerd: http://archive.vn/STY5x )

Video van de Telegraaf opgenomen op testlocatie:

https://www.telegraaf.nl/video/1803752621/de-jonge-geeft-toe-ook-ik-ben-getest

(gearchiveerd: http://archive.vn/Buxlu )

Webpagina en video van GGD Haaglanden over COVID-19-test:
https://www.ggdhaaglanden.nl/bezorgd/infectieziekten/coronavirus-1/testen-op-het-coronavirus-covid-19.htm

(gearchiveerd: http://archive.vn/8af3Y )

---
Contact met het dpa-feitencheckteam:

factcheck-netherlands@dpa.com