Aspirine geen wondermiddel tegen COVID-19
5.6.2020, 15:27 (CEST)
Op Facebook wordt beweerd dat Italiaanse artsen in staat bleken "om Covid-19 eindelijk effectief te behandelen" door de patiënten aspirine toe te dienen. Zij krijgen lof omdat zij "met de omstreden protocollen van de WHO", de Wereldgezondheidsorganisatie, zouden hebben gebroken. ( http://archive.vn/aGaZn )
BEOORDELING: De stelling is fout. Aspirine is nooit een effectieve behandeling van COVID-19 gebleken.
FEITEN: Het is waar dat het risico op overlijden door het nieuwe coronavirus (mortaliteit) hoger is als er tegelijkertijd sprake is van een andere aandoening, zoals besmetting met een longbacterie.
Aspirine kan dan inderdaad helpen bij de bestrijding van de symptomen van die bacteriële infectie, zoals koorts, maar niet bij de bestrijding van COVID-19 als zodanig.
Waar is ook dat een van de ernstige gevolgen van COVID-19 trombose (samenklontering van bloedcellen) kan zijn. Door zijn bloedverdunnende effecten kan aspirine helpen deze gevolgen te verlichten. Daarmee helpt aspirine echter nog niet tegen de oorzaak van de ziekte, een virale infectie met het nieuwe SARS-virus.
"We zijn er zeker van dat het om een virus gaat", zegt de Belgische viroloog Steven Van Gucht. "Trombose is een belangrijke complicatie van COVID-19 die vooral voorkomt bij ernstige gevallen. Maar daarmee is het nog steeds het gevolg van het virus en niet van een bacteriële infectie. Het gaat hier om een reactie van ons lichaam op het virus." ( http://archive.vn/vOMN7 )
Volgens Van Gucht is trombose slechts één van de mogelijke reacties van ons lichaam op COVID-19 en is het mogelijk om zowel een longontsteking als trombose op te lopen. Dat verduidelijkt ook fullfact.org in een eerdere factcheck. (http://dpaq.de/HJuZ0 )
Aspirine, paracetamol en apronax zijn eerder naar voren geschoven als middelen tegen COVID-19 als zodanig. "Maar ook dat is complete nonsens", benadrukt Van Gucht. "Als er één manier is om dit virus te stoppen, dan is dat met een vaccin. Af en toe gebeurt het dat mensen secundaire bacteriële infecties opdoen na een besmetting. Dat komt doordat ze in het ziekenhuis worden geventileerd, wat de longen beschadigt en bacteriën de kans geeft om verder te woekeren in het lichaam. Maar zeer vaak is die bacteriële infectie er ook niet."
De Franse krant Le Monde voerde een factcheck uit naar zeer gelijkaardige berichten op sociale media. In de post worden dezelfde claims gemaakt: trombose als grote boosdoener, antibiotica als geneesmiddel. In het artikel vertelt de Italiaanse journalist Nicola Bruno dat de post "een gerucht is dat in verschillende versies rondgaat in Italië op verschillende sociale media." Ook in Brazilië en in Italië werd het bericht al gecontroleerd.
Tenslotte wordt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid aangehaald als bron van dit "sensationele nieuws". Italiaanse experts zouden bovendien ook de protocollen die ze doorgaans toepassen, beginnen te wijzigen. Maar klopt dat wel? "We hebben nooit zulke rapporten gepubliceerd", zegt Nicola Del Duce, woordvoerder van het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid, tegen persbureau dpa. Kortom, de bron waarnaar werd verwezen, is fout.
In de nieuwe Facebook-post wordt ook verwezen naar succesvolle behandelingen van COVID-19 die Indiase en Duitse artsen zouden hebben uitgevoerd.
In de onderliggende bronnen, zoals de Indiase krant Sakal Times, wordt echter alleen maar de algemeen aanvaarde stelling herhaald dat de mortaliteit (risico op sterfte) bij COVID-19 hoger is in combinatie met een andere aandoening. (http://archive.vn/zVtU5 )
Een patholoog in Hamburg, die veel lijkschouwingen heeft verricht, stelde inderdaad enkele weken geleden op de Duitse TV dat er bij alle sterfgevallen die hij heeft onderzocht, sprake was van mede een andere doodsoorzaak of een eerdere aandoening. Dit maakt medicijnen die de symptomen van bacteriële infecties bestrijden en het bloed verdunnen, zoals aspirine, echter nog niet tot een afdoende effectieve remedie tegen COVID-19.
---
Links:
Nieuw Nederlands bericht op Facebook:
https://www.facebook.com/nancy.roukama/posts/4087395517988836
(gearchiveerd: http://archive.vn/aGaZn )
Informatie over de Belgische viroloog Van Gucht:
Italiaanse factcheck:
(gearchiveerd: http://dpaq.de/KL5HP)
Artikel in de Indiase krant Sakal Times:
(gearchiveerd: http://archive.vn/zVtU5 )
Franse factcheck in het dagblad Le Monde:
(gearchiveerd: http://dpaq.de/wgoC8)
Spaanse factcheck Verificado:
https://verificado.com.mx/falso-que-el-covid-19-sea-una-trombosis/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/j4pRh)
Britse factcheck fullfact:
https://fullfact.org/online/thrombosis-covid-19/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/HJuZ0)
Braziliaanse factcheck:
(gearchiveerd: http://dpaq.de/IlPcP)
Studie trombose 1:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7177070/
(gearchiveerd: http://dpaq.de/mxk2e)
Studie trombose 2:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jth.14818
(gearchiveerd: http://dpaq.de/3cwK1)
---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com