Er is geen bewijs dat de moeder van Donald Trump hem een idioot met geen gezond verstand noemde

04.06.2020, 14:30 (CEST)

Er gaan al weken foto's rond op sociale media waarin de moeder van Amerikaans president Donald Trump haar zoon een "idioot met nul gezond verstand noemt". Ook hoopt Mary Anne Trump volgens de berichten dat haar zoon nooit in de politiek zou gaan. Maar kloppen de uitspraken wel?

BEOORDELING: Er is geen bewijs dat de moeder van Trump die uitspraken zou hebben gedaan. Bovendien is het eerder onwaarschijnlijk dat het klopt, omdat ze niet opdoken tijdens Trump's presidentiële kandidatuur in 2016.

FEITEN: De foto's werden rond 10 april voor het eerst verspreid op Facebook en Instagram. Het citaat op de foto luidt als volgt: "Ja, hij is een idioot met nul gezond verstand, maar hij is mijn zoon. Ik hoop gewoon dat hij nooit in de politiek stapt. Hij zou een ramp zijn." Er is echter geen bewijs dat Mary Anne Trump - of MacLeod, wat haar echte naam was - zulke uitspraken zou hebben gedaan.

Een achtergrondcheck van Mary Anne leert ons dat ze in 2000 stierf. In die tijd was Donald Trump al een succesvol zakenman met een geschat vermogen tussen de 1,5 miljard dollar en 1,8 miljard dollar, aldus het zakelijke tijdschrift Forbes. Ook toen was er al sprake van een presidentiële kandidatuur. De foto die wordt gedeeld, komt uit een artikel van het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker, waarin de uitspraken ook niet voorkomen.

Een grondige zoekopdracht van artikels - specifiek voor het jaar 2000 - toont verder ook geen resultaten dat MacLeod dergelijke uitspraken zou hebben gedaan. Daardoor lijkt het alvast onrealistisch, aangezien zulke uitspraken bijzonder nieuwswaardig zijn en makkelijk tegen hem gebruikt zouden kunnen worden tijdens zijn presidentiële kandidatuur in 2016.

Ook onder meer Leadstories, Snopes en Reuters kwamen weken geleden tot diezelfde conclusie. Reuters vond een editie van Vanity Fair in 1990, waarin ze "wat voor zoon heb ik gemaakt?" zou hebben gezegd tegen Trump's eerste vrouw Ivana. Meteen ook één van de weinige uitspraken die ze over Trump maakte en die publiek verschenen.

---

Links:

Foto: https://www.instagram.com/p/B_FOpLjFHAP/?utm_source=ig_embed (gearchiveerd: http://dpaq.de/4zIlx)

Vermogen Trump: https://www.forbes.com/sites/jenniferwang/2016/03/24/the-ups-and-downs-of-donald-trump-three-decades-on-and-off-the-forbes-400/#5241c45a5612 (gearchiveerd: http://dpaq.de/Bsr8v)

Presidentiële kandidatuur: https://ballot-access.org/2011/12/25/donald-trump-ran-for-president-in-2000-in-several-reform-party-presidential-primaries/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/MIU1s)

Artikel The New Yorker: https://www.newyorker.com/news/news-desk/donald-trumps-immigrant-mother?intcid=mod-latest (gearchiveerd: http://dpaq.de/Z7vuS)

Factcheck Leadstories: https://leadstories.com/hoax-alert/2020/04/fact-check-president-trumps-mother-did-not-call-her-son-an-idiot-who-would-be-a-disaster-as-a-politician.html?fbclid=IwAR3mhD92LUnaIbaWNrZkrF3EsTELlpDMZvPwNFqOP4396QmqF_VZCcdRy0c

Factcheck Snopes: https://www.snopes.com/fact-check/trumps-mom-call-him-idiot/

Factcheck Reuters: https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-trump-mother-quote/false-claim-donald-trumps-mother-said-he-would-be-a-disaster-in-politics-idUSKBN21Z2AF

Artikel Vanity Fair: https://archive.vanityfair.com/article/share/e515a2cd-a51b-4f83-8d61-6ebb9a104e0a (gearchiveerd: http://dpaq.de/kz9pZ)

---
Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com