"Schoonmaakmiddel giftig voor hond" is oude hoax

15.05.2020, 22:06 (CEST)

Op Facebook wordt eind april 2020 beweerd dat voor de zoveelste keer een hond om het leven is gekomen door contact met vochtige doekjes van het merk Swiffer Wetjet, een schoonmaakmiddel voor huishoudelijk gebruik. Op de verpakking wordt met "kleine lettertjes" gewaarschuwd voor mogelijk gevaar. (http://archive.vn/CFgLp)

BEOORDELING: Het blijkt om een hoax te gaan die al sinds 2004 rondwaart op het internet en, ondanks herhaaldelijke ontkenningen, steeds weer opnieuw wordt geplaatst.

FEITEN: Volgens gifexperts van de dierenbescherming in de VS, vestigingsplaats van producent Procter & Gamble (P&G), bevat Swiffer naast veel water propyleenglycol n-propylether, propyleenglycol n-butylether en isopropylalcohol die bij juist gebruik veilig zijn voor huisdieren en "significant anders" dan ethyleenglycol dat als antivriesmiddel wordt gebruikt en bij honden nierfalen kan veroorzaken. (http://archive.vn/X0U49)

De Nederlandse Consumentenfond wijst erop dat het dode-honden-door-Swiffer-verhaal reeds in 2004 op basis van wetenschappelijk onderzoek als hoax is ontmaskerd door de Amerikaanse factcheckers van Snopes. Een hoax die rondgaat in de Engelstalige wereld, wordt wel vaker een bron is voor broodje-aap-verhalen in het Nederlands. (http://archive.vn/MdBPu)

In het Nederlandstalige verhaal dat in april 2020 is gepost, wordt beweerd dat in de doekjes een "ijzerafbrekend middel" zit (trouwens zonder toe te lichten waarom dat in een huishoudelijk schoonmaakproduct zou zitten) dat bij honden tot levercirrhose kan leiden als de beesten hun poten aflikken.

Dit is een variant op het oorspronkelijke verhaal uit 2004 dat rept over antivries (of een nauw daaraan verwant middel) dat leidt tot lever- of nierfalen.

Een woordvoerder van Swiffer-fabrikant Procter & Gamble herinnert eraan dat de hoax al eerder is ontkracht door de gifexperts van de Amerikaanse dierenbescherming, het Animal Poison Control Center (APCC) van de ASPCA: "We zijn sinds 2004 bekend met deze hoax en deze is inmiddels vele malen ontkracht."

De veiligheid van Swiffer producten wordt volgens de woordvoerder uitvoerig beoordeeld en het gebruik van de producten is veilig bij normaal gebruik voor zowel mensen en huisdieren: "Huisdieren worden niet aan schadelijke hoeveelheden van toxische stoffen blootgesteld door te likken aan een vloer of door over een vloer te lopen die is gereinigd met Swiffer. Deze producten worden al 15 jaar veilig gebruikt door miljoenen huishoudens met huisdieren." De vochtige schoonmaakdoekjes bevatten in water oplosbare reinigings- en parfumingredienten die algemeen gebruikt worden in reiningsproducten. Procter & Gamble geeft de samenstelling op zijn website an. (http://dpaq.de/yD13y)

Op de verpakkinging staat dat de doekjes buiten bereik van kinderen moet worden gehouden om te voorkomen dat deze per ongeluk worden ingeslikt. "De meeste reinigingsproducten gebruiken deze of een vergelijkbare waarschuwing. We willen zeker zijn dat de producten enkel worden gebruikt zoals ze bedoeld zijn en dan mensen de juiste voorzorgsmaatregelen nemen indien er kinderen of huisdieren in het huishouden zijn", luijdt het. 

---

Links:

Facebook-post: https://www.facebook.com/carla.dissel/posts/2944850198903117

(gearchiveerd: http://archive.vn/CFgLp)

Analyse van gifexperts van de Amerikaanse Dierenbescherming:

https://www.aspca.org/news/debunking-internet-rumors-swiffer-wetjet-safe-pets

(gearchiveerd: http://archive.vn/X0U49)

Analyse van de factcheckers van Snopes uit 2004:

https://www.snopes.com/fact-check/swiffer-wetjet-pet-danger/

(gearchiveerd: http://archive.vn/MdBPu)

Site van Procter & Gamble met productinformatie:

https://www.info-pg.com/nld/variants/Nederland?prodForm=908

(gearchiveerd: http://archive.vn/3aHcq)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com