Indiase politie stopt geen burgers in ambulance met (nep-)COVID-19-patiënt

01.05.2020, 10:09 (CEST)

In een posting op Facebook wordt beweerd dat de politie in India overtreders van de COVID-19-gedragsregels (met z’n drieën zonder helm of masker op de motor) de schrik van hun leven aanjaagt door hen met geweld in een ambulance met een COVID-19-patiënt te stoppen. De gemaskerde patiënt is nep (te weten niet met het nieuwe coronavirus besmet) maar dat weten de burgers in overtreding niet. Op een bijgevoegde video is te zien hoe zij in paniek uit de ambulance proberen te ontsnappen. (http://dpaq.de/Q89UM )

BEOORDELING: Het gaat om fakenews. De video toont geen echte politieactie, maar is een voorlichtingsfilm van de politie om de burgers te herinneren aan de gevaren van het nieuwe coronavirus en de door de overheid opgelegde gedragsregels.

FEITEN: De Indiase krant Telangana Today meldt vanuit Chennai (het voormalige Madras), de hoofdstad van de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu, dat de politie er creatieve wegen bewandelt in haar voorlichtingscampagnes tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. (http://archive.vn/1VIT7)

De ambulance-video is als voorlichtingsfilm in scène gezet. Volgens Indiase journalisten circuleert in het Zuid-Aziatische land momenteel een mix van voorlichtingsfilmpjes, ware berichten die soms ongeloofwaardig lijken, en nepnieuws.

Tot de ware berichten die in Westerse ogen ongeloofwaardig kunnen lijken, behoort een video van agenten die COVID-19-overtreders als straf dwingen tot lichaamsoefeningen in militaire stijl. (http://archive.vn/awc7P

---

Links:

Originele Facebook-post:

https://www.facebook.com/bert.abo.7/videos/2611364209110140/
(gearchiveerd: http://archive.vn/GkyJU)

Bericht in de krant Telangana Today:

https://telanganatoday.com/watch-chennai-cops-use-covid-19-ambulance-trick-on-lockdown-violators (geachiveerd: http://archive.vn/1VIT7)

Bericht in de New York Post:

https://nypost.com/2020/03/31/india-police-punish-coronavirus-lockdown-evaders-with-sit-ups/ (gearchiveerd: http://archive.vn/awc7P)

Bericht in de Indiase krant The Economic Times:

https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/coronavirus-sit-ups-squats-murga-punishment-police-try-new-ways-to-keep-people-at-home/articleshow/74811310.cms (gearchiveerd: http://archive.vn/WVQvI)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com