Bericht over COVID-19-vaccinatie kinderen zonder toestemming ouders is verzonnen

27.04.2020, 18:05 (CEST)

Op Facebook wordt beweerd dat ouders die hun kind na de heropening van de scholen weer naar school sturen, daarmee "automatisch toestemming geven" om hen een COVID-19-vaccin toe te dienen. Dat zou zijn gebaseerd op nieuwe richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Ouders wordt geadviseerd een brief aan de directeur van de school van hun kind te sturen waarin staat dat de navolging van de vermeende nieuwe WHO-richtlijn illegaal is. Er wordt erop gewezen dat na de Tweede Wereldoorlog artsen zijn veroordeeld door het geallieerde tribunaal in Neurenberg voor wat zij in concentratiekampen met gedetineerden hadden gedaan. Bij de Facebook-post is een voorbeeldbrief gevoegd voor ondertekening door de ouders. (http://archive.vn/a8ek7)

BEOORDELING: Het bericht is fout, gebaseerd op de verkeerde bewering van een nieuwe WHO-richtlijn.

FEITEN: Inentingen gebeuren in Nederland op vrijwillige basis, bij minderjarigen moeten de ouders ermee instemmen. Kinderen vanaf 12 jaar moeten zelf ook instemmen met de vaccinatie. Correcte informatie staat op de website van het Rijksvaccinatieprogramma, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De informatie in de vorbeeldbrief is "uiteraard niet waar", aldus de zegsman. De nieuwe WHO-richtlijn bestaat niet. (https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma/juridische-informatie )

---
Links:

Originele Facebook-post: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2618468171755947&set=pcb.2618468278422603&type=3&theater (gearchiveerd: http://archive.vn/a8ek7 )

Juridische informatie over het Rijksvaccinatieprogramma en de instemming met inentingen: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/over-het-programma/juridische-informatie (gearchiveerd: http://archive.vn/lDO3j )

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com