Praktisch geen COVID-19-besmettingsgevaar door huisdieren

24.04.2020, 15:37 (CEST)

Op Facebook wordt gesteld dat steeds meer mensen hun huisdier naar het dierenasiel brengen omdat zij bang zijn voor besmetting met het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Begin april 2020 had in de Telegraaf een verhaal gestaan over besmette katten en honden in China en België. (http://archive.vn/34tSw)

BEOORDELING: Het bericht is fout. Er worden in deze quarantainetijd juist meer eenzame dieren geadopteerd; de dierenasielen krijgen amper nieuwe huisdieren binnen. Het veronderstelde besmettingsgevaar is vrijwel nihil.

FEITEN: Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelt: "Er zijn wereldwijd enkele gevallen van huisdieren die besmet zijn met het nieuwe coronavirus, waaronder eind maart een kat in België. In al deze gevallen waren de eigenaren positief getest op het nieuwe coronavirus. De kans dat een huisdier besmet raakt en vervolgens een ander dier of mens besmet is verwaarloosbaar klein in vergelijking met besmetting van mens op mens." (http://archive.vn/uGsvg)

De Dierenbescherming, de landelijke organisatie die zich bezighoudt met hulp aan huisdieren in nood, zegt eveneens dat ook volgens haar experts het risico op besmetting door een huisdier "marginaal" is. (https://www.dierenbescherming.nl/)

Volgens woordvoerder Dik Nagtegaal zijn er volgens berichten in de pers wereldwijd "drie of vier huisdieren" besmet met het nieuwe coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, van door katten of honden besmette mensen is daarentegen niets bekend, dus de besmetting is "eerder door de mens in plaats van andersom".

Van de in de Facebook-post beweerde trend kan geen sprake zijn: "Er komen nauwelijks nieuwe dieren binnen bij de dierenasielen." Het tegenovergestelde is waar: er worden in deze corona-quarantaine-tijden juist meer verlaten huisdieren geadopteerd om ze een beter leven te geven.

De Dierenbescherming screent mensen die een kat of hond willen nemen, trouwens wel op hun "juiste bedoelingen" om na te gaan of zij ook voor de dieren willen blijven zorgen als de huiselijkequarantaineweken voorbij zijn.

---

Links:

Oorspronkelijke Facebook-post:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2964139003624347&set=a.1146069538764645&type=3&theater

(gearchiveerd: http://archive.vn/34tSw )

Bericht in de Telegraaf over met het COVID-19-virus besmette honden en katten:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1483177111/kat-in-hongkong-test-positief-op-coronavirus?fbclid=IwAR0x_nV94fBUzJiuQTz7FWu_bTY8VyM_7mBnscJAhHHc6Z5qNaNAaUKxfqc

(gearchiveerd: http://archive.vn/qfkIl  )

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu over besmettingsgevaar door huisdieren:

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vragen-antwoorden#Huisdieren

(gearchiveerd: http://archive.vn/uGsvg)

Dierenbescherming:

https://www.dierenbescherming.nl/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com