Politie: babbeltruc met giftige maskers van gemeente is nepnieuws

23.04.2020, 12:48 (CEST)

Op Facebook circuleren waarschuwingen voor een nieuwe babbeltruc: criminelen zouden aanbellen bij mensen, doen alsof zij van de gemeente zijn, beschermende maskers aanbieden met het verzoek die ook meteen even te passen. De maskers zijn vergiftigd, de burgers raken bedwelmd. De criminelen kunnen dan hun slag slaan en het huis leegroven. (http://archive.vn/9awcR)

BEOORDELING: De berichten zijn nepnieuws, volgens de politie zijn in heel Nederland geen aangiftes van deze strekking bekend. Het verhaal is overgewaaid en overgenomen uit Engelstalige landen waar het al eerder circuleerde.

FEITEN: Woordvoerster Hilda Vijverberg van de politie Den Haag vond het verhaal meteen al een hoax toen zij voor het eerst ermee werd geconfronteerd: "Als dit waar was, had ik het gehoord."

Zij heeft de vraag neergelegd bij het landelijke informatieplatform, waar de informatie van alle regionale politiekorpsen in Nederland bij elkaar komt. Daar bleek dat er tot 22 april 2020 geen enkele aangifte is binnengekomen van dit soort nieuwe babbeltruc, waar dan ook in Nederland.

Ook blijkt uit onderzoek dat het verhaal "een op een is overgenomen" uit Engelstalige postings die al circuleerden op sociale media.

De politie probeert altijd nieuwe MO’s (MO = modus operandi = nieuwe werkwijze) van de criminelen zo snel mogelijk in kaart te brengen om burgers te kunnen waarschuwen voor nieuwe babbeltrucs, "zoals vorig jaar gebeurde met de nep-bloedprikkers van de thuiszorg". (http://archive.vn/95FTR)

Burgers worden dan ook opgeroepen aangifte te doen. Dat kan persoonlijk op het politiebureau of via internet met het meldformulier op de website van de politie. (http://archive.vn/o1qA1).

In tijden van COVID-19 heeft elektronische aangifte uiteraard de voorkeur.

Berichten over door de politie geverifieerde nieuwe babbeltrucs komen op de landelijke website van de politie te staan. (https://www.politie.nl/nieuws )

---

Links:

Oorspronkelijke Facebook-post: https://www.facebook.com/lilian.stulen/posts/3036812489673798

(gearchiveerd: http://archive.vn/9awcR )

Meldformulier van de politie voor elektronische aangiftes:

https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/meldformulier.html?sid=e0dc3e82-350d-4f7b-8191-aec62705f150

(gearchiveerd: http://archive.vn/o1qA1 )

Landelijke website van de politie met onder meer berichten over nieuwe babbeltrucs:

https://www.politie.nl/nieuws

(gearchiveerd: http://archive.vn/KjRGS )

Verhaal over nep-bloedprikkers van de thuiszorg:

https://nos.nl/artikel/2328071-man-en-vrouw-opgepakt-voor-bloedprik-babbeltrucs.html

(gearchiveerd: http://archive.vn/95FTR)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com