Nederland mag zelf beslissen over COVID-19-maatregelen

15.04.2020, 16:23 (CEST)

Op Facebook wordt beweerd dat het gelogen is dat de Nederlandse regering, ondersteund door experts, zelf mag beslissen over quarantainemaatregelen en andere stappen om de verdere verspreiding te voorkomen van het coronavirus dat CODIV-19 veroorzaakt. Quarantaine en soortgelijke maatregelen zouden een dictaat zijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De directeur van de VN-organisatie in Genève, dr. Tedros, zou een oorlogsmisdadiger zijn. De WHO zou eerder in het belang van de farmaceutische industrie de definitie van pandemie hebben aangepast. (http://dpaq.de/T55qH)

BEOORDELING: De bewering is op meerdere essentiële punten onjuist, eenzijdig of onvoldoende onderbouwd.

FEITEN: Volgens artikel 20 van de constitutie van de WHO staat het elke lidstaat vrij om besluiten van de Vergadering van de WHO al dan niet over te nemen. Als een lidstaat een met een tweederdemeerderheid genomen besluit niet wil uitvoeren, licht hij de reden van de weigering binnen 18 maanden toe aan de directeur-generaal. Als een lidstaat wel instemt met een besluit, is hij er ook aan gebonden en moet over de uitvoering ervan rapporteren. (http://dpaq.de/mF5aK)

De beschuldiging dat dr. Tedros een oorlogsmisdadiger zou zijn die zich schuldig heeft gemaakt aan genocidale handelingen, wordt geuit door zijn politieke tegenstanders. Tedros Adhanom Ghebreyesus werd in zijn geboorteland Ethiopië lid van het Tigray People's Liberation Front (TPLF) dat na jaren van gewapende strijd in 1991 de macht greep in het Afrikaanse land. Dr. Tedros werd achtereenvolgens minister van Volksgezondheid en minister van Buitenlandse Zaken. Het regime waarvan Tedros deel uitmaakte als minister, wordt weliswaar beschuldigd van marteling door onder meer de gerenommeerde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). De beschuldiging van oorlogsmisdaden richt zich meer tegen het TPLF in het algemeen dan tegen hem persoonlijk. Volgens een Ethiopië-onderzoekster van HRW heeft haar organisatie "niets gedocumenteed" over vermeende oorlogsmisdaden van Tedros. Hij is niet veroordeeld en dus voor de wet onschuldig. (http://dpaq.de/4yLab en http://dpaq.de/1PNjH)

Er is kritiek op het WHO-beleid, ook van officiële instanties als de Raad van Europa, en er is gewezen op het gevaar van belangenverstrengeling, maar van het opzettelijk wijzigen van de definitie van pandemie in het belang van de farmaceutische industrie staat niets in de bronnen die in de Facebook-post worden aangehaald om die bewering te staven (http://dpaq.de/TmtuV).

Links:

Constitutie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO):

https://apps.who.int/gb/bd/PDF/bd47/EN/constitution-en.pdf?ua=1

https://www.jus.uio.no/english/services/library/treaties/03/3-01/world-health-organization.xml?fbclid=IwAR06B3_IITqNJAEPtOM4cuf4MQ9WpVDPI2OuB9S7MnvX6dC5egdpLoZkkD8

Rapport van een organisatie van Amharen over de vermeende oorlogsmisdaden van de politieke beweging van de directeur-generaal van de WHO: https://ecadforum.com/wp-content/uploads/2017/04/APU_opposes_candidacy_of_Dr_TAG.pdf?x35370 (gearchiveerd: http://dpaq.de/4yLab)

Human Rights Watch over marteling in Ethiopië: https://www.hrw.org/news/2018/06/26/torture-and-ethiopias-culture-impunity (gearchiveerd: http://dpaq.de/1PNjH)

ABC-artikel over kritiek van de Raad van Europa op WHO-beleid en waarschuwingen voor het gevaar van belangenverstrengeling: https://abcnews.go.com/Health/SwineFlu/swine-flu-pandemic-world-health-organization-scientists-linked/story?id=10829940 (gearchiveerd: http://dpaq.de/TmtuV)

Originele Facebook-post: https://www.facebook.com/fruesink/posts/10219779410187749 (gearchiveerd: http://dpaq.de/T55qH)  

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com