Coronacrisis: Ronaldo's hotels blijven hotels

31.03.2020, 13:33 (CEST)

In de sociale netwerken circuleren verschillende berichten erover dat voetballer Cristiano Ronaldo zijn Portugese hotels zou ombouwen tot ziekenhuizen voor coronapatiënten. Hij zou alle kosten voor zijn rekening nemen met inbegrip van de salarissen voor het verplegend personeel en de artsen. (http://dpaq.de/BiLKL)

BEOORDELING: De hotels blijven hotels, het bericht klopt niet.

FEITEN: In december 2015 begonnen de Portugese hotelgroep Pestana en Cristiano Ronaldo een coöperatie met het doel hotels onder de naam «Pestana CR7 Lifestyle Hotels» te openen. (http://dpaq.de/OtTTW beschrijving van het merk in het Engels). De naam «CR7» is samengesteld uit Ronaldo's initialen en zijn favoriete rugnummer. Eerst werden hotels in Ronaldo's geboorteplaats Funchal op het Portugese eiland Madeira en in Lissabon geopend (https://www.pestanacr7.com/nl/hotels).

Vervolgens zouden er hotels in Madrid en New York bijkomen. De totale investering zou ongeveer 75 miljoen euro bedragen. De twee hotels in Funchal en Lissabon openden in 2016.

De Spaanse sportkrant «Marca» schreef op 14 maart online dat de CR7 hotels in de strijd tegen het coronavirus zouden worden omgevormd tot ziekenhuizen (https://perma.cc/GR7X-J9NE?type=image). De krant beriep zich daarbij op een tekst van het Portugese portaal «Arena Desportiva». De bron voor dit verslag was de medeoprichtster van de Portugese organisatie «Associação Essência Humana», Paula Carvalho (http://dpaq.de/I4C57 - organisatie over zichzelf in het Portugees). Het verhaal werd ook opgepakt door RTL (http://dpaq.de/r7OxU).

Nog op dezelfe dag schreef «Arena Desportiva» echter op zijn facebookpagina dat Paula Carvalho hen had laten weten dat zij misleid was. Het portaal verwijderde daarom zijn bericht en bood excuses aan (http://archive.is/K559T). Of de getoonde screenshot echt de conversatie tussen Carvalho en «Arena desportiva» weergeeft, valt niet te beoordelen.

Uit een telefonische aanvraag van het Duitse Persbureau dpa op 15 maart bij het CR7 hotel in Lissabon bleek dat de medewerkers aldaar niets wisten van een ophanden zijnde verbouwing tot ziekenhuis.

Ook «RTL Nieuws» belde met het hotel in Lissabon. Een woordvoerder zei: «We zijn een hotel. We worden geen hospitaal. Het is een dag als alle anderen, we zijn en blijven een hotel.» (http://dpaq.de/TnE2g)

Cristiano Ronaldo heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op het nepnieuws.

---

Links:

Bijdragen: https://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=369355 (gearchiveerd: http://dpaq.de/BiLKL)

Pestana Group over haar merk (in het Engels): https://www.pestanagroup.com/en/business-development/overview-and-brands-2/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/j7dzn)

CR7 hotels: https://www.pestanacr7.com/de/hotels (gearchiveerd: http://archive.vn/pUaxP)

Artikel in «Marca» (inmiddels verwijderd): https://web.archive.org/web/20200317092823/https://cc.bingj.com/cache.aspx?q=https%253a%252f%252fwww.marca.com%252ffutbol%252fliga-italiana

«Associação Essência Humana» (in het Portugees): https://www.essenciahumana.org/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/8to6Z)

Artikel van «RTL Boulevard»: https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/showbizz/artikel/5057011/cristiano-ronaldo-bouwt-zijn-hotels-om-tot-ziekenhuizen (gearchiveerd: http://dpaq.de/r7OxU)

Correctie aon «Arena Desportiva» (in het Portugees): https://www.facebook.com/arenadesportiva.pt/photos/a.139310010096603/475863886441212/?type=3&theater (gearchiveerd: http://archive.is/K559T)

Artikel van «RTL Nieuws»: https://www.rtlnieuws.nl/sport/voetbal/artikel/5057096/hotel-van-ronaldo-reageert-we-zijn-een-hotel-geen-hospitaal (gearchiveerd: http://dpaq.de/gFFaG)

---

Contact met het team van factcheck: factcheck-netherlands@dpa.com