Coronavirus gaat niet dood bij lichaamstemperatuur

31.03.2020, 13:12 (CEST)

Nu ook Nederland in de ban is van het coronavirus, wordt nepnieuws over Covid-19 aan de lopende band verspreid. Zo wordt er op Facebook onder meer beweerd dat het virus «doodgaat bij een temperatuur van 26 tot 27 graden». Vandaar zou het raadzaam zijn om veel hete dranken, zoals thee enz. te consumeren. Bovendien zou het virus zo groot zijn dat elk normaal masker het kan filteren (http://dpaq.de/7WmOT).

BEOORDELING: Het coronavirus doorstaat hogere temperaturen dan 27 graden, bijv. de menselijke lichaamstemperatuur. Handen wassen, twee armlengtes afstand houden en het beperken van contacten zijn betere beschermingsmiddelen dan het dragen van mondkapjes.  

FEITEN: De gemiddelde lichaamstemperatuur bedraagt ongeveer 36,6 graden Celsius (http://dpaq.de/VZVHn). Als het coronavirus echt bij een temperatuur van 26 tot 27 graden zou dood gaan, zou het in het menselijk lichaam niet levensvatbaar zijn, of je nou heet water drinkt of niet. Wereldwijd zijn er nu meer dan 700 000 bevestigde besmettingen met het coronavirus (http://dpaq.de/32XIl).

Er zijn geen harde bewijzen dat mondkapjes het coronavirus echt tegenhouden. In Nederland adviseert het RIVM alleen mondkapjes voor medisch personeel: «Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen, gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed aansluiten op neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.» (http://dpaq.de/G0fDJ)

Effectiever om jezelf en anderen te beschermen tegen infectie met het coronavirus is het om je handen regelmatig met water en zeep te wassen en afstand te houden van elkaar.

Een voordeel van het mondkapje is wel dat mensen door zo'n masker minder met hun handen aan hun gezicht zitten. Daardoor zullen ze zichzelf dus niet zo snel besmetten. 

---

Links:

Bijdrage: https://www.facebook.com/ralph.bosch.142/posts/3066046993446521 (gearchiveerd: http://dpaq.de/7WmOT)

Studie over lichaamstemperatuur: https://newscientist.nl/nieuws/lichaamstemperatuur-van-de-mens-daalt-en-is-niet-langer-37-graden/

Coronavirus kaart: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Coronavirus kaart van Nederland: https://www.rivm.nl/coronavirus-kaart-van-nederland-per-gemeente

RIVM vragen & antwoorden nieuw coronavirus (Covid-19): https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

----

Contact met het team van factcheck: factcheck-netherlands@dpa.com