Geen echte supermarktactie

Affiche met "Halaldi"-actie is getrukeerd

18.3.2025, 11:33 (CET)

Supermarkten trekken graag de aandacht van hun klanten met allerlei seizoensgebonden acties. Zo ook voor de ramadan, moet Aldi gedacht hebben? Toch niet.

De moslimgemeenschap observeert momenteel de ramadan of vastenmaand en dat zou een filiaal van supermarktketen Aldi vieren. Hoe? Door zichzelf tijdens de ramadan om te dopen tot "Halaldi". Een affiche aan de ingang van de Aldi in Heusden-Zolder zou dat aankondigen, maar op sociale media zijn de reacties niet zo enthousiast. Stunt of fictie?

Beoordeling

Er is geen echte actie om Aldi-filialen om te dopen tot "Halaldi" tijdens de Ramadan. Dat bevestigt een woordvoerder van Aldi België aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).

Feiten

"Deze affiche is geen affiche van Aldi." De bevestiging van de woordvoerder van Aldi België via e-mail aan dpa is kort maar krachtig. Ook een zoekopdracht via Google voor de zogenaamde "Haladi"-actie levert helemaal niets op.

Analyse van de foto zelf staat ook toe om te concluderen dat er aan de afbeelding gesleuteld werd. Zo is te zien dat de woorden op de affiche een hoger contrast hebben dan de rest van de afbeelding: de verschillende onderdelen hebben verschillende compressieniveau's. Een onbewerkte afbeelding zou overal ongeveer hetzelfde compressieniveau moeten hebben. Dat is een indicatie van digitale modificatie. Verschillende online tools tonen hetzelfde resultaat.

(Stand van zaken: 18.3.2025)

Links

Facebookpost I & II (I & II gearchiveerd)

TikTokvideo (gearchiveerd)

Zoekopdracht via Google (gearchiveerd)

Analyse FotoForensics & uitleg (I & II gearchiveerd)

JPEG en compressie (gearchiveerd)

Analyse Forensically Beta & Fake Image Detector (I & II gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.