Verwarring over RSV-bescherming

Geen mRNA-vaccin voor baby’s tegen RSV in België

11.3.2025, 14:26 (CET)

Online circuleren berichten die claimen dat baby’s in België een mRNA-vaccin krijgen tegen RSV, maar in werkelijkheid worden andere middelen gebruikt om hen te beschermen tegen het luchtwegvirus.

Volgens een artikel op Nine For News, dat ook gedeeld wordt op Facebook, krijgen baby’s van twee weken oud in België een nieuw mRNA-vaccin tegen RSV (respiratoir syncytieel virus). Dit vaccin zou dezelfde opbouw hebben als de coronavaccins.

Beoordeling

De claim is onjuist. Baby’s in België krijgen geen mRNA-vaccin tegen RSV. De bescherming tegen RSV wordt in België geboden via een vaccin voor zwangere vrouwen (geen mRNA) en via een injectie met antilichamen voor zuigelingen.

Feiten

RSV veroorzaakt luchtweginfecties en kan vooral gevaarlijk zijn voor jonge baby’s en ouderen. In België zijn er twee goedgekeurde methoden om zuigelingen tegen RSV te beschermen, maar er zijn nog geen vaccins beschikbaar voor de baby zelf.

Vaccin voor zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen kunnen tussen de 28e en 36e week van hun zwangerschap gevaccineerd worden tegen RSV. Dit vaccin stimuleert de aanmaak van antistoffen bij de moeder, die vervolgens via de placenta aan de baby worden doorgegeven. Hierdoor is de baby vanaf de geboorte beschermd tegen ernstige RSV-infecties gedurende de eerste vijf à zes maanden.

Dit vaccin is geen mRNA-vaccin, maar een recombinant eiwitvaccin. Een recombinant eiwitvaccin bevat een eiwit van een virus of bacterie, geproduceerd door genetisch gemodificeerde cellen, om het immuunsysteem te trainen zonder het volledige virus of de bacterie in te voeren. Het helpt het lichaam om antilichamen te maken die het virus herkennen en bestrijden.

Injectie met antilichamen

Pasgeboren baby’s kunnen ook een injectie krijgen met antilichamen tegen RSV. Deze injectie biedt directe bescherming voor vijf tot zes maanden. Het is geen vaccin, maar een vorm van passieve immunisatie waarbij antilichamen worden toegediend om bescherming te bieden tegen het virus.

Een vaccin werkt anders: het bevat verzwakte of geïnactiveerde ziekteverwekkers, eiwitdeeltjes of genetisch materiaal (zoals mRNA). Deze stimuleren het immuunsysteem om zelf antilichamen en een geheugencelrespons op te bouwen, zodat het lichaam bij een latere infectie sneller en effectiever kan reageren.

Misinterpretatie

De misinformatie over een nieuw mRNA-vaccin voor baby’s tegen RSV (Respiratoir Syncytieel Virus) in België kan voortkomen uit een verkeerde interpretatie van recente ontwikkelingen. In augustus 2024 keurde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) een mRNA-vaccin goed voor de preventie van RSV bij personen van 60 jaar en ouder. Dit vaccin, ontwikkeld door Moderna, wordt niet toegepast bij baby’s.

Kort daarvoor werden in België een nieuwe injectie met monoklonale antilichamen voor baby’s (2023) en het vaccin voor zwangere vrouwen geïntroduceerd (2024).

(Stand van zaken: 11.3.2025)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Nine for News (gearchiveerd)

Vaccinatiewebsite Vlaamse overheid (gearchiveerd)

VRT - preventie van RSV bij baby's (gearchiveerd)

Hoge Gezondheidsraad België - preventieve strategieën RSV bij kinderen (gearchiveerd)

Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) - Toelatingsinformatie mRNA-vaccin (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.