Aanslag Maagdenburg
Geen Allahu Akbar te horen uit mond van de verdachte
8.1.2025, 20:31 (CET)
Op 20 december reed Taleb A., een 50-jarige Saudische psychiater die sinds 2006 in Duitsland verbleef, in op een kerstmarkt in Maagdenburg, een stad in het noordoosten van het land. Daarbij vielen intussen zes doden en meer dan tweehonderd gewonden.
Het exacte motief is momenteel onduidelijk en wordt nog onderzocht. Op sociale media denken sommigen er echter al het fijne van te weten en wordt hij in bepaalde berichten omschreven als "moslimterrorist". Bewijs daarvoor horen ze in een video waarin het moment van de arrestatie van Taleb A. te zien is. Volgens de berichten zou de man tijdens zijn arrestatie "Allahu Akbar" geroepen hebben, maar daarvoor is geen enkel bewijs.
Beoordeling
Wat in de video precies te horen is, valt onmogelijk te zeggen. Wel is het duidelijk dat de uitroep niet uit de mond van de verdachte kwam. Ook het parket is niet op de hoogte van dergelijke uitroep.
Feiten
De video van de arrestatie bij een tramhalte in Maagdenburg werd gemaakt door een ooggetuige en werd door veel media opgepikt. De beelden werden ook snel na de feiten gedeeld op sociale media. De verdachte, Taleb A., is links in beeld te zien. Een politieagent met een pistool op hem gericht vraagt de man herhaaldelijk om te gaan liggen, zijn handen op zijn rug te doen en niet te bewegen. Vervolgens komen er andere politieagenten bij en overmeesteren ze de man.
Geluiden zoals politiesirenes en andere stemmen zijn te horen in de video. Sommige stemmen overlappen elkaar. Er worden ook beledigingen geuit aan het adres van Taleb A., vermoedelijk door voorbijgangers op de achtergrond of buiten beeld.
Uitroep niet te horen uit mond Taleb A.
Een versie van de video waarin de betrokkenen niet onherkenbaar zijn gemaakt, laat de reacties van de verdachte gedetailleerder zien. Hij zegt meerdere keren "oké" op de instructies van de agent. Die uitspraken komen overeen met zijn hoofdbewegingen: hij knikt telkens. Na ongeveer 15 seconden is een iets andere reactie van de man te horen, een fractie van een seconde langer, nadat de politieagent "niet bewegen" roept. Het is echter moeilijk te bepalen wat de verdachte precies zegt want zijn stem wordt overstemd door andere kreten en sirenes.
Rond seconde achttien zou volgens de berichten op sociale media de Arabische uitroep "Allahu Akbar" te horen zijn. Dat fragment wordt op X ook zo apart gedeeld. Er is echter geen enkel bewijs dat de woorden die op seconde 18 te horen zijn "Alluha Akbar" zijn. Zelfs het bewerken van de ruis en interferentie op het geluidsfragment via een online tool levert geen enkel bewijs op.
Integendeel, alle omstandigheden wijzen daar juist niet op. In vergelijking met de eerder hoorbare "oké's" die de man tegen de agent uitsprak, klinken de woorden veel luider en lijken die helemaal niet op de manier waarop de man eerder tegen de agent sprak. Ook is er op dat moment geen lichaamsbeweging te merken bij de man, terwijl dat anders wel het geval was wanneer hij sprak. Veel waarschijnlijker is het dat het gaat om geroep van een omstaander. Wat dan precies gezegd werd, valt niet te achterhalen.
Reactie autoriteiten
Het Openbaar Ministerie van Naumburg, dat het onderzoek naar de aanslag heeft overgenomen, zei tegen Deutsche Presse-Agentur dat het ook niet op de hoogte was van een dergelijke uitroep van de verdachte. De politie van Maagdenburg had eerder een soortgelijke verklaring afgelegd tegenover de Duitse omroep Deutsche Welle.
De Duitse autoriteiten hadden de dag na de aanslag al commentaar gegeven op het mogelijke motief van de verdachte. Volgens de hoofdofficier van Justitie Horst Walter Nopens ging het mogelijk om onvrede over de behandeling van Saudische vluchtelingen in Duitsland. Het exacte motief wordt momenteel nog onderzocht.
Volgende zaken zijn wel al geweten over Taleb A: hij is geboren in Saudi-Arabië en kwam in 2006 naar Duitsland. Hij stond niet bekend als islamist, integendeel, zijn internetsporen tonen hem net als een radicale criticus van de islam. Ook voor de dodelijke aanslag kwam Taleb A. al in het vizier van de veiligheidsdiensten, maar hij werd niet gecategoriseerd als een bedreiging.
(Stand van zaken: 8.1.2025)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II met video)
Artikel De Morgen (gearchiveerd)
Artikels VRT NWS I, II, III & IV (gearchiveerd I, II, III & IV)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.