Hollywoodsprookje

Bericht over Denzel Washington en Disney is satire

10.12.2024, 17:39 (CET)

Is Disney te 'woke' voor Denzel Washington? Dat staat op een website te lezen, maar dat wil niet zeggen dat het de waarheid is.

De Amerikaanse acteur Denzel Washington zou bij Disney een rol ter waarde van 200 miljoen dollar afgewezen hebben, omdat hij niet wil deelnemen aan "wokecultuur", zo wordt beweerd op Facebook. Meer wordt er niet over gezegd, en er staat geen bron bij vermeld. Klopt dit dan wel?

Beoordeling

De bewering is onjuist, en slechts gebaseerd op een artikel op een satirische website.

Feiten

Op 17 november 2024 verscheen op de satirische website Zapon een artikel met dit verhaal over Disney en Denzel Washington. Onderaan het artikel staat in het vet geschreven "This Is SATIRE, It’s Not TRUE" (vertaling: dit is satire, het is niet waar). Op de About Us-pagina van Zapon staat nogmaals duidelijk dat het om een satirische website gaat, die een geestige draai wil geven aan nieuwsberichten over politiek en beroemdheden.

Dat het geen echt nieuws is, wordt ook nog eens bevestigd door het feit dat geen enkele betrouwbare media over feit heeft gepubliceerd. Uit zoekopdrachten in bijvoorbeeld Google en Ecosia duikt geen geloofwaardige bron die dit nieuws bevestigd op.

Eerdere berichten

In mei 2024 en augustus 2023 verschenen op andere satirische websites, waaronder Dunning Kruger Times en SpaceXMania, gelijkaardige berichten over Denzel Washington en Disney. Op beide websites staat onderaan ook duidelijk vermeld dat het om satire gaat, en dat de berichten geen waarheid bevatten. Onder andere Reuters ontkrachtte al eerder een vergelijkbare claim.

Disney ligt al langer in de vuurlinie van een cultuuroorlog en wordt op sociale media vaak bestempeld als ‘woke’. Vooral sinds het Amerikaanse bedrijf meer inzet op verhaallijnen en personages die diversiteit en inclusiviteit promoten.

Met die voorkennis is het gemakkelijker om satire in het Denzel Washington-verhaal te herkennen. En al zeker wanneer het medium in kwestie zich expliciet bestempelt als satirisch.

(Stand van zaken: 10.12.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel Zapon (gearchiveerd)

Zapon About Us (gearchiveerd)

Zoekopdracht Google & Ecosia (gearchiveerd hier & hier)

Artikel Dunning Kruger Times (gearchiveed)

Artikel SpaceXMania (gearchiveerd)

Factcheck Reuters (gearchiveerd)

Artikel De Standaard (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.