Historische fout
Elektrische auto’s hebben nu meer rijbereik dan vroeger
28.11.2024, 11:43 (CET)
Elektrische auto’s bestaan al sinds het einde van de 19e eeuw. Een Facebookgebruiker beweert dat de exemplaren van toen beter zijn dan die van vandaag, naast een oude foto van een elektrische auto die deelneemt aan een uithoudingswedstrijd over 1.000 mijl (1.600 kilometer). Terwijl Teslabaas Elon Musk zijn auto’s vandaag die afstand niet kan laten afleggen op één acculading, kon dat destijds wel, zo luidt althans de boodschap in het bericht. Er staat nog bij dat je je auto ook thuis kon opladen. Klopt dat allemaal wel?
Beoordeling
De bewering is fout. Er heeft nooit een elektrische auto met een rijbereik van 1.600 kilometer bestaan. Auto’s thuis opladen was destijds mogelijk, maar niet vanzelfsprekend.
Feiten
Links op de foto leunt een man tegen de auto. Via een reverse image search is het originele beeld te vinden: het blijkt om Thomas Edison te gaan. De Amerikaanse uitvinder wou met deelname aan een uithoudingsrace bewijzen dat een auto van de fabrikant Bailey een afstand van 100 mijl (160 kilometer) kon afleggen op één lading. De auto was uitgerust met een batterij ontwikkeld door Edison.
Daarom nam Edison deel aan een uithoudingswedstrijd over een nog veel grotere afstand, zoals ook te lezen staat op het plakaat op de auto: "1000 mile endurance run Bailey Electric New Edison storage battery". De auto zou deze afstand afleggen in verschillende etappes. Dat schrijft Michele Guttenberger, die voor het Thomas Alva Edison National Museum werkt.
Op 17 september 1910 begonnen twee auto's, voorzien van Edisonbatterijen, aan een reis van bijna een maand met start en aankomst in New York. Op 16 oktober van datzelfde jaar publiceerde de New York Times een verslag. In dat artikel staat beschreven dat een actieradius van 100 mijl niet haalbaar was geweest op het zeer bergachtige terrein.
Thuis opladen
In dat artikel werden ook de uitdagingen rond het opladen van de batterijen beschreven, omdat elektriciteit in die tijd nog niet overal beschikbaar was.
Ook in België was thuis opladen een eeuw geleden allesbehalve een sinecure. In 1927 was wel 92% van de Belgische gemeenten al aangesloten op het elekriciteitsnet, maar dat betekent niet dat elk huis meteen ook zijn aansluiting, en dus een stopcontact, had.
Elektrische auto’s waren in die periode nauwelijks nog in omloop. Qua autonomie konden ze immers niet concurreren met exemplaren die op een benzinemotor werkten, zeker omdat deze in een snel tempo krachtiger en efficiënter werden. Ook de uithoudingswedstrijd uit 1910 had dat al aangetoond.
Tot 949 kilometer
Ook vandaag nog bestaat er geen elektrische auto die meer dan 1.000 kilometer kan rijden op één acculading. Volgens de toonaangevende website EV Database is de elektrische auto met het grootste rijbereik vandaag de Mercedes EQS 450+, met een autonomie van 690 kilometer, berekend op basis van een geschat reëel verbruik.
Met een gelijkaardig model vestigde het Indiase magazine Autocar India tijdens een test in september 2024 zelfs een nieuw wereldrecord, door liefst 949 kilometer te halen zonder onderweg bij te laden.
Een ander record is spectaculairder, maar werd gevestigd met een speciaal daarvoor gebouwd prototype in onrealistische omstandigheden, aan lage snelheid in een afgesloten hal. In 2023 reed een team van de Technische Universiteit van München zo 2.573 kilometer met een elektrische auto.
Gewone elektrische auto’s kunnen echter geen 1.000 mijl rijden; toen niet en vandaag niet.
(Stand van zaken: 28.11.2024)
Links
Over reverse image search (gearchiveerd)
Foto Thomas Edison (gearchiveerd)
Artikel Michele Guttenberger (gearchiveerd)
Artikel New York Times (gearchiveerd)
Geschiedenis elektriciteit in België (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.