Russische desinformatie
Neppe cover van The Economist over Trump en Poetin
25.11.2024, 15:52 (CET)
Amerika en Rusland, Trump en Poetin, met op de achtergrond nucleaire wapens en één simpele boodschap: "apocalypse". Dat zou een cover zijn van het opinieweekblad The Economist. Het beeld van de zogenaamde cover wordt gedeeld op sociale media in verschillende talen. Maar bij nader onderzoek valt het hele ding als een kaartenhuisje in elkaar.
Beoordeling
De cover is nep. Het is visueel niet consistent met de stijl van The Economist en bevat taalfouten. Het wordt daarenboven verspreidt door Russische desinformatiekanalen.
Feiten
Al heel snel wordt duidelijk dat de cover niet echt is: het is nergens terug te vinden op de overzichtspagina van recente covers van The Economist. De recentste editie beeldt Elon Musk af, de editie daarvoor toont een illustratie van de wereld als golfbal.
Er zijn ook enkele visuele hints dat deze cover vervalst is. Zo is er geen datum te zien en staan er taalfouten in: 'America pumbed-up economy' in de plaats van 'America's pumped up economy'. Dat laatste was trouwens wel een echte editie van The Economist in maart van dit jaar.
Russische bron
Voor een bron van de vervalsing moet niet ver gezocht worden. Het wordt gedeeld op Pravda websites, een gekend pro-Kremlin desinformatienetwerk, dat vaker anti-Westerse desinformatie verspreidde. Een pro-Kremlin Telegramgroep met de vertaalde naam "Stem van Mordor" die ook gekend is voor het verspreiden van desinformatie, deelde het beeld eveneens.
(Stand van zaken: 25.11.2024)
Links
Overzicht covers The Economist (gearchiveerd)
Merriam-Webster pumped up (gearchiveerd)
Neppe cover op Pravda (gearchiveerd)
Telegrambericht (gearchiveerd)
BECIDEDMO over de Telegramgroep (gearchiveerd)
EDMO over Pravda (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.