Ongerelateerde video
Jong en oud, man en vrouw: mix van Afghanen in Duitsland
12.3.2025, 13:07 (CET)
In de nasleep van de Duitse verkiezingen op 23 februari, verwijten een reeks Nederlandse berichten de Duitse overheid nog steeds Afghaanse vluchtelingen op te vangen. Daarbij delen ze een video die een groep mannen toont op een passagiersbrug van een vliegtuig met de volgende boodschap: "Honderden Afghaanse vluchtelingen zijn in Duitsland aangekomen. Uitsluitend mannen. Allemaal jong. De komende maanden worden er nog eens 13.000 verwacht."
Ook Europees Parlementslid Tom Vandendriessche, lid van de Vlaams-nationalistische en extreemrechtse partij Vlaams Belang, deelde de video op zijn Facebookprofiel in die context. De berichten nemen echter een loopje met de feiten.
Beoordeling
De video toont beelden van een vlucht vanuit Ankara naar vermoedelijk Afghanistan en heeft niets te maken met de opvang van Afghaanse vluchtelingen in Duitsland.
Op de twee chartervluchten die sinds de verkiezingen plaatsvonden, waren van de bijna 300 Afghanen meer dan de helft vrouwen en 117 minderjarig. In totaliteit worden nog zo'n 11.800 Afghanen verwacht.
Feiten
Sinds de Duitse verkiezingen op 23 februari, vonden twee chartervluchten plaats namens de Duitse overheid om Afghanen naar Duitsland te brengen. Dat gebeurde op 25 februari en 5 maart.
Dat de video een van die twee vluchten zou tonen, klopt niet. Het toont namelijk een vlucht van Turkije naar vermoedelijk Afghanistan.
De vliegtuigbrug in de video bevindt zich op de luchthaven van Ankara, de hoofdstad van Turkije. Details uit de video, zoals het ontwerp van het luchthavengebouw op de achtergrond, de glazen wand van de vliegtuigbrug en het blauwe bord aan het einde van video, komen overeen met andere beelden van de luchthaven van Ankara.
De video werd op 24 februari gepubliceerd op een TikTok-kanaal. De tekst in de video leest "Ankara - Kabul"; Kabul is de hoofdstad van Afghanistan. Het kanaal deelt regelmatig beelden van deze route, zoals hier op 19 februari.
Het TikTok-kanaal adverteert voor de luchtvaartmaatschappij Ariana Afghan Airlines. Die biedt verbindingen aan van en naar Afghanistan, bijvoorbeeld vanuit Turkije. Volgens de luchthaven in Ankara was er op 24 februari een vlucht van Ankara naar Kabul.
Helft vrouwen en minderjarigen
Dat op de twee genoemde chartervluchten van Afghanistan naar Duitsland louter jonge mannen aanwezig zouden zijn, klopt ook niet met de feiten.
Op 25 februari arriveerden 155 Afghanen op de luchthaven van Berlijn. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde op een persconferentie van de regering dat er 80 vrouwen en meisjes onder de passagiers waren. Meer dan 60 van de passagiers waren minderjarig, waarvan meer dan 40 jonger dan tien jaar.
Op 5 maart vond er nog een chartervlucht voor Afghanen naar Duitsland plaats. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken waren van de 132 mensen aan boord 74 vrouwen en meisjes en 57 passagiers minderjarig.
Opvangprogramma's
Die chartervluchten vinden plaats binnen programma's van de Duitse overheid, die werden opgetuigd nadat in 2021 in Afghanistan de islamitische beweging Taliban de macht greep.
Zo kunnen personen die voorheen als plaatselijk personeel voor Duitse overheden of organisaties hebben gewerkt, en hun familieleden, Duitsland binnenkomen. Ook "bijzonder kwetsbare Afghanen en hun familieleden" kunnen in aanmerking komen.
In totaal kregen ongeveer 45.000 Afghanen een vooruitzicht tot toelating, waarvan er in april 2024 al 33.200 in Duitsland aangekomen waren. Sindsdien worden de resterende 11.800 dus nog verwacht. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit alleen maar om jonge mannelijke Afghanen zou gaan, zoals de laatste twee chartervluchten aantoonden.
Huidige regering nog niet geïnstalleerd
Dat de komst van de Afghanen op het conto van de regering Merz zou zijn, is onmogelijk aangezien die nog niet is geïnstalleerd, in tegenstelling tot wat op Facebook wordt gesuggereerd.
De twee chartervluchten na de recente verkiezingen zijn terug te voeren op de programma's die door de vorige regering werden opgetuigd.
(Stand van zaken: 12.3.2025)
Links
Facebookposts I & II (gearchiveerd I & II met video)
Facebookbericht Tom Vandendriessche (gearchiveerd met video)
Over Tom Vandendriessche (gearchiveerd)
Tagesschau over chartervluchten (gearchiveerd)
TikTokvideo's I & II (gearchiveerd I & II)
Over Ariana Afghan Airlines & vlucht 24 februari (gearchiveerd I & II)
Over vluchten I & II (gearchiveerd I & II)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.