Wel echte Israëlische aanval

AI-gegenereerde beelden van luchthaven Beiroet

23.10.2024, 14:01 (CEST)

Beelden van vliegtuigen op de landingsbaan van Beiroet te midden van Israëlische bestokingen lijken indrukwekkend, maar daarom zijn ze nog niet echt.

Tijdens de nacht van 20 oktober voerde Israël verschillende luchtaanvallen uit op de Libanese hoofdstad Beiroet. Israël richtte zich op doelwitten die verbonden zouden zijn aan Al-Qard al-Hasan, een financiële organisatie gelinkt aan Hezbollah. Ook gebieden dichtbij de luchthaven van Beiroet werden in dat verband getroffen.

In de nasleep van die aanvallen doen op sociale media twee beelden de ronde waarop vliegtuigen te midden van een vuurzee en rookwolken te zien zijn. Zogezegd beelden van de luchthaven van Beiroet, klopt dat?

Beoordeling

Nee, de beelden werden gemaakt met artificiële intelligentie. Het klopt wel dat er aanvallen plaatsvonden in de buurt van de luchthaven, maar niet zoals afgebeeld.

Feiten

Op sociale media waarschuwen een aantal accounts die gespecialiseerd zijn in factchecking en luchtvaart (hier, hier en hier) dat de beelden nep zijn en met artificiële intelligentie (AI) gegenereerd werden.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon de oorsprong van de beelden niet met zekerheid vaststellen. De vroegste post met de beelden die dpa kon vinden, komt van dit Libanese Instagramaccount, waarbij duidelijk het gebruik van AI wordt vermeld.

Toen dpa contact opnam met de eigenaar van het account, beweerde die niet de maker van de beelden te zijn, maar bevestigde die wel dat de beelden niet authentiek zijn.

Visuele manco's

Ook visueel zijn er elementen in beide afbeeldingen die wijzen op het gebruik van AI. Bij het beeld van het vliegtuig dat op de landingsbaan staat, valt bijvoorbeeld het dramatische en bijna cinematografische gebruik van de kleuren op.

Bij het beeld van het landende vliegtuig is het nog iets duidelijker. Wanneer men inzoomt, is te zien dat de romp van het vliegtuig vervaagd is en de vleugels vervormd. Ook het feit dat er geen ramen op het vliegtuig te zien zijn, is bizar.

Een ander element is dat de staart van het vliegtuig, waarop een boom te zien is, lijkt op vliegtuigen van Middle East Airlines, maar dat bepaalde patronen niet kloppen met hun gebruikelijke design. Let daarbij vooral op de vorm van de boom en de lengte van de groene streep aan de stam.

Ten slotte lijken het vuur en de explosie op de achtergrond onwerkelijk, met vlammen die onrealistisch hoog de lucht in rijzen.

Israëlische aanvallen op Hezbollah

Hoewel de beelden niet echt zijn, vervagen ze wel de grenzen van de werkelijkheid door hun inspiratie te halen uit actuele gebeurtenissen: tijdens de nacht van 20 oktober vonden namelijk aanvallen plaats dichtbij de luchthaven van Beiroet.

Dat werd ook in beeld gebracht door media ter plaatse. Zo schoot het persagentschap AFP verschillende video's in de buurt van de luchthaven waarop rookwolken en branden te zien zijn. Ook bevestigde AFP aan The Times of Israel dat er nog steeds commerciële vluchten plaatsvonden die door de rookwolken heen vlogen.

De internationale luchthaven van Beiroet heeft sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hezbollah haar activiteiten niet opgeschort, ondanks de nabijheid van de aanvallen.

Momenteel zijn er nog steeds vluchten die toekomen en vertrekken vanuit de luchthaven. Een tool die dat in kaart brengt, is Flightradar24. Daar kun je live de situatie van het wereldwijde vliegverkeer volgen.

(Stand van zaken: 23.10.2024)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Dagblad Suriname met AI-afbeelding (gearchiveerd)

Artikel VRT & The New York Times (gearchiveerd I & II)

Berichten X I & II (gearchiveerd I & II)

Bericht Instagram (gearchiveerd)

Libanees Instagrambericht (gearchiveerd)

Beeld I & II (gearchiveerd I & II)

Foto's vliegtuigen MEA I & II (gearchiveerd I & II)

Video's AFP I & II (gearchiveerd I & II)

Artikel Times of Israel (gearchiveerd)

Artikel De Standaard (gearchiveerd)

Flightradar24 (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.