Scheepsramp Baltimore

Kapitein van het schip Dali is van Indische afkomst

27.03.2024, 17:03 (CET)

Oekraïne is steeds vaker kop van jut op sociale media. Nu verscheen er ook weer nepnieuws naar aanleiding van de instorting van de brug in Baltimore.

De crash van de brug in Baltimore door de aanvaring van het schip Dali krijgt veel media-aandacht. Berichten op Facebook en X (zie ook hier) gaan rond over de identiteit van de kapitein van het schip Dali. Deze claimen dat de man van Oekraïense afkomst zou zijn aan de hand van een foto van een vaarbewijs. "De media verzwijgt dit maar even gemakshalve", staat bij een van de berichten. Wat is hier van aan?

Beoordeling

De kapitein, en bij uitbreiding de hele bemanning van het schip Dali, zijn van Indische afkomst. Dat werd gemeld aan verschillende media door het management van het schip. De afbeelding waarnaar verwezen wordt toont vermoedelijk een man die tot voor kort de kapitein van het schip was.

Feiten

Heel wat nieuwsorganisaties hebben uitvoerig bericht over dit voorval. Door in Google te zoeken op de termen 'crash baltimore' verschijnen heel wat artikels die rapporteren over de ramp. 

Dat leidt tot een artikel van de BBC waarin een reactie te lezen is van de persverantwoordelijke Katie Silver van Synergy Marine Group, het management achter het schip Dali. Daarin staat dat de volledig Indische crew van 22 man ongedeerd is. De kapitein is dus niet Oekraïens, maar wel Indisch. Verdere details over de kapitein zijn nog niet bekend.

Man op de foto

Wie is de Oekraïner op het vaarbewijs dan wel? De community note bij het bericht op X waar de claim te lezen is, waarschuwt al dat het bericht mogelijk valse informatie bevat. Het verwijst door naar een pagina van de site Baltic Shipping met info over het schip Dali. Deze site biedt een platform voor mensen op zoek naar werk binnen de maritieme industrie. 

Die pagina toont momenteel slechts één medewerker, die actief was tot en met 2021. De gezochte man lijkt hier niet te zien. Deutsche Presse-Agentur (dpa) kon echter op 26 maart een archivering maken van diezelfde pagina, toen de Oekraïense man wel nog te zien was. De foto werd dus op 26 maart verwijderd nadat de feiten zich voordeden.

De archivering toont dat de man slechts actief was tot en met 19 februari 2024. Hij heeft dus niets te maken heeft met de huidige activiteiten van het schip.

Actuele stand van zaken

De ramp vond plaats op dinsdag 26 maart in de haven van Baltimore op de rivier Patapsco. Daar voer het schip Dali omstreeks 05:30 GMT in op de Francis Scott Key Bridge. Het schip zou vermoedelijk de controle over zijn aandrijving verloren zijn en vervolgens op de brug gestuit zijn, meldt Reuters.

Volgens de huidige berichtgeving is de bemanning van het schip ongedeerd. Over andere slachtoffers heerst voorlopig nog onduidelijkheid. Wel wordt vermoed dat de zes werkmannen, die actief waren bij de brug, overleden zijn. 

(Stand van zaken: 27.03.2024)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

X-bericht I & II (gearchiveerd hier en hier)

Zoekopdracht google (gearchiveerd)

Nieuwsartikel I, II, III & IV (gearchiveerd hier, hier, hier en hier)

Info over community notes (gearchiveerd)

Info over Baltic Shipping website (gearchiveerd)

Pagina van Baltic Shipping (gearchiveerd, gearchiveerde versie 26.03.2024)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.