Plantlogo voor plantaardig ijs

Rainforest Alliance blijft kikkerlogo gebruiken

02.11.2023, 10:13 (CET)

Het Rainforest Alliance-label ligt al langer onder vuur bij complotdenkers, die het linken aan Bill Gates en mRNA-vaccins. Nu zou het label van logo veranderd zijn om mensen om de tuin te leiden.

Op sociale media wordt er opgeroepen voorzichtig te zijn: Rainforest Alliance zou het kikkerlogo hebben ingeruild voor eentje met een plant op. De reden? Consumenten verwarren over de link tussen het product en Bill Gates, die wel vaker van allerlei duistere plannen verdacht wordt. Is de kikker een plant geworden?

Beoordeling

Rainforest Alliance blijft het kikkerlogo gebruiken. Het logo met de plant staat voor het plantaardige assortiment van Magnumijs.

Feiten

Rainforest Alliance is een keurmerk voor producten. Dat betekent dat als je bepaalde producten koopt waarop het kikkerlogo te zien is, je als consument bepaalde garanties krijgt over bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden, milieu-impact en natuurbehoud. Volgens het jaarverslag van 2022 dragen meer dan 54.000 producten in 190 verschillende landen het kikkerlogo, dat nog steeds prominent de website van het label siert.

In het verleden was het label al het onderwerp van misinformatie dat door Deutsche Presse-Agentur (dpa) werd ontkracht. Het label zou van logo veranderd zijn om deze (al lang ontkrachtte) associatie met Gates of mRNA van zich af te schudden.

In werkelijkheid is het logo met de plant slechts van toepassing op Magnumijs, dat sinds kort een plantaardige variant in het assortiment heeft opgenomen. Het logo wordt op de verpakking dan ook omringd door de slogan "Plant Based Indulgence" (plantaardige verwennerij).

Aangezien Magnum naar eigen zeggen voor zijn cacao en vanille-extract werkt met boerderijen die Rainforest Alliance-gecertificeerd zijn, is ook het logo met de kikker nog terug te vinden op de website van Magnum. 

Het zogenoemde nieuwe label is eigenlijk gewoon een symbool waarmee Magnum aanduidt welke van de producten in hun gamma plantaardig zijn. Het kikkerlogo van Rainforest Alliance gaat over andere elementen, zoals hierboven uitgelegd.

Loze geruchten

Bill Gates is wel vaker het mikpunt van complotdenkers online. Elke associatie met Gates is in bepaalde kringen dan ook verdacht. De betrokkenheid van Gates met Rainforest Alliance gaat echter niet verder dan een gift van bijna 5,5 miljoen dollar van de Bill & Melinda Gates Foundation aan de NGO in 2007. Veel geld, maar daarin is Gates helemaal niet alleen, zoals uit recente financiële jaaroverzichten van Rainforest Alliance blijkt. 

Op sociale media doen er overigens nog meer theorieën de ronde over waar het kikkerlogo van het keurmerk Rainforest Alliance voor zou staan. Zo wordt online ook geschreven dat het logo aangeeft dat er insecten in het product zouden zitten. Ook dit klopt niet, toonden de Vlaamse factcheckers van Knack aan.

(Stand van zaken: 02.11.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Telegrampost I & II (gearchiveerd hier en hier)

Over Rainforest Alliance (gearchiveerd)

Jaarverslag 2022 (gearchiveerd)

Rainforest Alliance (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II & III

Google zoektocht (gearchiveerd)

Magnum Vegan (gearchiveerd)

Verpakking Magnum Vegan (gearchiveerd)

Magnum duurzaamheid (gearchiveerd)

Magnum Vegan met logo's (gearchiveerd)

Gift Rainforest Alliance B & M Gates Foundation (gearchiveerd)

Recente financiële jaaroverzichten Rainforest Alliance (gearchiveerd)

Factcheck Knack (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.