Geen verband met conflict Gaza

Beelden van drones op vliegdekschip zijn tien jaar oud

26.10.2023, 20:51 (CEST)

Terwijl het geweld tussen Israël en Hamas blijft duren, kijkt heel de wereld naar wat de VS gaat doen. Uitspraken daarover gebeuren wel best op basis van betrouwbare bronnen en niet oude video's.

Als traditionele bondgenoot van Israël stuurde de VS meteen na de aanval van Hamas het grootste vliegdekschip ter wereld naar de Oostelijke Middellandse Zee. Ondertussen is er nog een tweede onderweg. Die zouden daar zijn omdat de VS zichzelf betrekt in het conflict in het Midden-Oosten, volgens gebruikers op sociale media. Ten bewijze worden beelden aangevoerd die moeten tonen hoe gevechtsdrones klaarstaan op een van de vliegdekschepen in de Middellandse Zee. Maar is dat wat er te zien is? 

Beoordeling

De video's tonen tien jaar oude tests met drones die niet meer in gebruik zijn. De beelden hebben dan ook niets te maken met het huidige conflict tussen Israël en Hamas.

Feiten

Met reverse image search valt snel te achterhalen dat de beelden niets met het huidige conflict tussen Israël en Hamas te maken hebben. De beelden komen namelijk uit Youtubevideo's van de Amerikaanse marine die al tien jaar oud zijn (hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier).

Ze tonen de eerste tests met de onbemande X-47B-drones op vliegdekschepen. De oudste video dateert van november 2012, de meest recente van april 2015. Met het huidige conflict hebben de beelden hoe dan ook niets te maken.

Maar ook over de locatie zitten de berichten fout. De beelden zijn gemaakt bij de Amerikaanse stad Norfolk, in de Atlantische Oceaan, en boven de Patuxent rivier, niet in de buurt van het Midden-Oosten dus. Tot slot kloppen ook de vliegdekschepen niet. De video's zijn allemaal gemaakt aan boord van, of tonen de USS Harry S. Truman en de USS George H.W. Bush. In het oosten van de Middellandse Zee is echter de USS Gerald R. Ford aanwezig. De USS Dwight D. Eisenhower is ook onderweg.

Onbemande drones

De onbemande drones in de video zijn van het type X-47B en werden ontwikkeld door Northrop Grumman. Er zijn in totaal maar twee van deze drones gebouwd. Ze zijn altijd slechts gebruikt als testdrones, zoals de beschrijvingen in de Youtubevideo's ook aangeven. Voor zover geweten bevinden beide zich momenteel op de terreinen van fabrikant Northrop Grumman, maar worden ze niet meer gebruikt. 

De Gerald R. Ford, of een ander Amerikaans vliegdekschip, heeft dus geen X-47B's aan boord. Dat wil niet zeggen dat er geen onbemande gevechtsdrones aanwezig zouden zijn. De Amerikaanse marine had in juli 2022 in ieder geval plannen om gevechtsdrones aan boord te hebben op vliegdekschepen. 

Of dit momenteel het geval is, valt moeilijk te zeggen, aangezien legers zelden open kaart spelen over hun arsenaal. Maar zelfs zonder drones, beschikt de USS Gerald R. Ford over behoorlijk wat bemande vliegtuigen. Of deze in de nabije toekomst ingezet worden in het Midden-Oosten, valt af te wachten. 

(Stand van zaken: 26.10.2023)

Links

Gearchiveerde video

Facebookpost (gearchiveerd, tekst gearchiveerd)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Artikels Volkskrant en Parool (gearchiveerd hier en hier)

Reverse image search (gearchiveerd)

Youtubevideo I, II, III, IV, V, VI & VII (gearchiveerd I, II, III, IV, V, VI & VII; gearchiveerde video II, V & VII)

X-47B - Northrop Gumman (gearchiveerd)

Gearchiveerd artikel Navair News

USS Gerald R. Ford (gearchiveerd)

Artikel Naval News (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.