Aanval op ziekenhuis in Gaza

Screenshot met aankondiging Israëlische leger is nep

26.10.2023, 10:55 (CEST), laatst geüpdate: 26.10.2023, 11:46 (CEST)

Na de explosie bij een ziekenhuis in Gaza zijn er veel vragen en online geruchten. Een screenshot waaruit de verantwoordelijkheid van Israël zou moeten blijken is alvast niet echt.

Een explosie bij het Al-Ahli Arab ziekenhuis in Gaza-stad op 17 oktober blijft nazinderen op sociale media. Grote hamvraag blijft: wie is verantwoordelijk? Het Israëlische leger zou in een Arabische Facebookpost hebben laten weten dat zij het ziekenhuis gebombardeerd hebben. Deden ze dat echt?

Beoordeling

De Facebookpost waarin verantwoordelijkheid wordt genomen voor de aanval op het Al-Ahli Arab ziekenhuis is niet afkomstig van een officiële pagina van het IDF.

Feiten

Volgens de screenshot heet de Facebookpagina in kwestie "De Isräelische verdedigingskrachten in het Arabisch". De pagina is ondertussen offline, maar een profiel met dezelfde benaming en hetzelfde logo is wel nog terug te vinden in een cacheversie op zoekmachine Bing. Maar het is niet de officiële Facebookpagina van het Israëlische leger.

Woordvoerder Avichay Adraee vertegenwoordigt het IDF in het Arabisch op Facebook op een geverifieerde pagina, die al bestaat sinds oktober 2011. De officiële website van het IDF linkt ook naar die pagina. Een woordvoerder van het Israëlische leger bestempelde de screenshot als "fraudulent" tegenover Check Your Fact.

Het logo in de screenshot is dat van de perseenheid van het IDF. In de praktijk gebruiken de geverifieerde pagina's een algemeen IDF-logo of een eigen portretfoto, zoals Avichay Adraee doet.

Wat weten we over de aanval?

Er blijven veel vragen onbeantwoord, de ideale voedingsbodem voor desinformatie. Kort na de inslag werd er op verschillende plekken gesproken van een vermeende Israëlische luchtaanval. Hamas, dat de Gazastrook controleert, beschuldigde Israël van de aanval. Israël zelf sprak oorspronkelijk van een "mislukte raketlancering" van Islamitische Jihad. Die laatste ontkennen dat.

Hananya Naftali is een pro-Israëlische influencer die origineel op X, het voormalige Twitter, postte dat Israël verantwoordelijk is voor de explosie. Hij verwijderde de post nadien, met de uitleg dat hij zich baseerde op een kop van Reuters. Naftali werkte in 2018 als sociale media-adviseur voor Israëlisch premier Netanyahu maar het is onduidelijk of dat nog steeds het geval is.

Verschillende analyses van de explosie door onder andere BBC en Bellingcat noteren dat de eerder kleine krater niet lijkt overeen te komen met de zwaardere explosieven die Israël zou gebruiken. Een sluitende conclusie blijft lastig te trekken. Ook over het exacte aantal dodelijke slachtoffers is er nog onduidelijkheid.

(Stand van zaken: 26.10.2023)

Opmerking

De factcheck werd geüpdate om een paragraaf toe te voegen over het X-bericht van Hananya Naftali.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde cache in Bing

Geverifieerd Arabische Facebookpagina van IDF (gearchiveerd)

IDF website in het Arabisch (gearchiveerd)

Persbericht 2011 lancering Facebookpagina (gearchiveerd)

Factcheck Check Your Fact (gearchiveerd)

Website perseenheid IDF (gearchiveerd)

Linktree met sociale mediaprofielen van het IDF (gearchiveerd)

Dpa-factcheck over het bombardement op het Al-Ahli ziekenhuis

Video Al-Jazeera (gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Analysis van Bellingcat en BBC van bombardement (hier en hier gearchiveerd)

Bericht op X van Hananya Naftali (gearchiveerd)

Artikels Politifact en Al-Jazeera (hier en hier gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.