Onbewezen geruchten
Foto ontvoering toont burger, geen Israëlische generaal
13.10.2023, 12:25 (CEST)
Eén van de opvallende aspecten aan de aanval van Hamas op Israël was dat de terreurorganisatie vele Israëlische burgers als gijzelaars naar Gaza ontvoerde. Dit zouden niet alleen gewone burgers zijn, maar ook hooggeplaatste militairen, zoals de generaal Nimrod Aloni. Van hem werd al meteen op 7 oktober beweerd dat hij gevangen genomen was door Hamas. Heeft Hamas een grote vis in handen?
Beoordeling
Er is tot op heden geen bewijs dat generaal Aloni is gevangen genomen door Hamas. Hij verschijnt in beelden van een vergadering die online werden gedeeld door het Israëlische leger op 8 oktober 2023. Het Israëlische leger ontkent eveneens het gerucht.
Feiten
Nimrod Aloni was tot augustus 2022 de commandant van de Gaza-divisie van het Israëlische leger (IDF). De symbolische waarde van zijn gevangenneming zou dan ook niet te overschatten zijn. De foto die gebruikt wordt om aan te tonen dat Aloni zou gevangen genomen zijn, toont een oudere man in ondergoed die wordt meegenomen door twee mensen in legeruniform. Echter, een video van het Israëlische leger uit 2022 toont dat Aloni er toch anders uitziet.
Wel is Aloni te zien op deze video die het IDF zondag online plaatste. In de video is de top van het Israëlische leger te zien die de situatie in het conflict met Hamas bespreekt. In het begin van de video is een datum en tijd te zien boven het hoofd van de commandant, waarop staat dat het 8 oktober is. Op 0:10 neemt Aloni ook het woord. Als hij bij de eerste aanvalsgolf zou gevangen genomen zijn, kan hij moeilijk aan dit overleg deelnemen. Het IDF plaatste ook beelden van de vergadering op X, het voormalige Twitter.
Deutsche Presse-Agentur contacteerde het Israëlische leger voor commentaar, maar ontving nog geen antwoord. Volgens Associated Press, bevestigde een woordvoerder van het IDF ook aan journalisten dat Aloni niet gevangen genomen werd door hamas.
Gevangengenomen burgers
Hamas heeft wel degelijk vele Israëli's als gijzelaar naar Gaza gevoerd, hoewel Aloni niet één van hen lijkt te zijn. Om hoeveel mensen het exact gaat blijft onduidelijk, maar het zouden er meer dan 150 kunnen zijn. De man van wie foutief gezegd wordt dat het Aloni zou zijn, is waarschijnlijk een van hen.
Wie hij is, is voorlopig niet zeker. Een Israëlische vrouw zou volgens deze Israëlische nieuwssite haar vader herkend hebben in de foto. Op een Instagramstory van de vrouw is inderdaad een man te herkennen die op de man in onderbroek lijkt. Maar of hij het ook daadwerkelijk is, valt niet met zekerheid te zeggen.
(Stand van zaken: 13.10.2023)
Links
Artikel de Standaard (gearchiveerd)
Over Nimrod Aloni (gearchiveerd)
Portret van Nimrod Aloni (gearchiveerd)
Video Aloni 2022 (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Video IDF op Youtube (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Foto's vergadering IDF (gearchiveerd)
Artikel Israel Hayom (gearchiveerd)
Instagramprofiel en -story (gearchiveerd hier en hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.