Online nepnieuws over Nahel

Foto toont Palestijnse jongeman gedood in Jenin

11.7.2023, 17:24 (CEST)

De geruchtenmolen over de gedode Franse tiener Nahel blijft op volle toeren draaien. Een foto van een zwaar gewapende jongeman zou Nahel zijn, maar blijkt uit de Westelijke Jordaanoever te komen.

De dood van Nahel M., de Franse tiener die eind juni door een politieagent werd doodgeschoten bij een verkeerscontrole, blijft online voor beroering zorgen. Op sociale media wordt een foto gedeeld van een jongeman die tot de tanden gewapend is: dat zou Nahel zijn. "Zo'n lieve jongen", wordt er ironisch bijgeschreven. Maar wie zien we echt op deze foto?

Beoordeling

De foto toont een Palestijnse jongeman genaamd Ahmed Al-Amer die vorige week om het leven kwam tijdens de gevechten tussen het Israëlische leger en Palestijnse milities in Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Er is geen enkel verband tussen deze foto en Nahel M.

Feiten

Een reverse image search van de foto leidt naar verschillende berichten op Twitter in zowel het Hebreeuws als Engels. Die verwijzen naar het overlijden van meerdere personen. Ze worden alternatief terroristen of martelaren genoemd, naargelang het bericht uit Israëlische of Palestijnse hoek komt. Meermaals wordt dezelfde foto gedeeld van de zwaar bewapende jongeman.

Niet Nahel maar Ahmed

In sommige versies van de foto is een watermerk van een Telegramkanaal te zien. Daarin is de foto terug te vinden met een naam: Ahmed Al-Amer. Zo is zijn Facebookprofiel terug te vinden, inclusief de foto die online gedeeld wordt waarin hij poseert met de wapens. Hij zette die online op 5 april.

De website van een Israëlische inlichtingendienst (ITIC) noemt hem als één van de Palestijnse doden bij een grootschalige Israëlische militaire operatie van vorige week. Acht jongemannen kwamen daarbij om het leven op de Westelijke Jordaanoever tijdens gevechten in een vluchtelingenwijk in Jenin.

Volgens de ITIC was Ahmed Al-Amer 21 jaar en lid van het Jenin bataljon van de Al-Quds brigade. De website van de Al-Quds brigade noemt hem eveneens als één van hun overleden leden. De badge van dat bataljon is ook te zien op de sjerp van Al-Amer in de foto in kwestie. Het is de op één na grootste gewapende groep in de Gazastrook.

Onrust in Frankrijk

Kortom, het is overduidelijk dat de jongeman in de foto niet Nahel M. is. Hij werd eind juni doodgeschoten door een politieagent bij een verkeerscontrole in Nanterre, Frankrijk. Dit leidde tot rellen en grote onrust in het land. In verschillende media is trouwens een echte foto van Nahel te vinden en het is duidelijk dat hij niet de gewapende jongeman op de andere foto kan zijn. Zo had Nahel bijvoorbeeld een kuiltje in zijn kin, hetgeen Ahmed Al-Amer niet had.

(Stand van zaken: 11.07.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet Aurora Intel (gearchiveerd)

Telegrambericht (gearchiveerd)

Tweet Israëlische journalist (gearchiveerd)

VRT over de inval van Israëlische leger in Jenin (gearchiveerd)

Artikel HLN met foto van Nahel (gearchiveerd)

Over het Jeninkamp (gearchiveerd)

Facebookprofiel Ahmed Al-Amer (gearchiveerd) en foto met wapens (gearchiveerd)

Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center over Al-Amer en de militaire operatie in Jenin (gearchiveerd)

Website Al-Quds brigade (gearchiveerd)

Over de Al-Quds brigade (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.