Geen link met huidige onrust

Parijse foto dateert van EK-finale 2016

06.07.2023, 11:34 (CEST)

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, ook over de onrust die momenteel door Frankrijk gaat. Maar voetbalhooligans uit 2016 hebben niets met de huidige rellen te maken.

De onrust die al dagen aanhoudt in Frankrijk laat zich ook online voelen door een overvloed aan beelden en video's van de rellen. Dat zou ook het geval zijn met deze foto, met de voet van de Eiffeltoren op de achtergrond, een hoop brandend afval en mannen op de voorgrond. Het wordt gedeeld op sociale media met de bewering dat het een actuele foto van de rellen in Frankrijk is. Maar is het dat effectief?

Beoordeling

De foto werd genomen in Parijs in juli 2016, toen Frankrijk de EK-finale verloor van Portugal met 0-1.

Feiten

Een reverse image search leidt naar een artikel van de Britse tabloid Mirror. Alleen dateert dat artikel niet van de laatste dagen, maar van 10 juli 2016.

Het gaat over de EK-finale die diezelfde dag plaatsvond in Parijs tussen Frankrijk en Portugal. De Mirror gebruikt de foto en geeft persagentschap Reuters op als bron. En inderdaad, op de website van Reuters is exact dezelfde foto terug te vinden met publicatiedatum 10 juli 2016.

In het Stade de France in Parijs troffen Frankrijk en Portugal elkaar voor de finale van het EK, met winst voor Portugal als gevolg. De Franse politie zette tijdens de match traangas in om groepjes mensen uiteen te drijven die het fanpark onder de Eiffeltoren probeerden binnen te dringen.

De foto is dus wel degelijk echt, Frans en toont onrust maar heeft niets te maken met de huidige rellen. Die houden al een week aan nadat een 17-jarige jongeman werd doodgeschoten door een politieagent nadat hij aan een verkeerscontrole wilde ontkomen. Stilaan lijken de gemoederen wel iets te bedaren.

(Stand van zaken: 05.07.2023)

Links

Facebookpost I, II en III (hier, hier en hier gearchiveerd)

Originele foto via Reuters (gearchiveerd)

Artikel Mirror waarin foto wordt gebruikt (gearchiveerd)

Artikel Nieuwsblad over de finale (gearchiveerd)

Line-up EK-finale Frankrijk-Portugal (gearchiveerd)

Artikel VRT over de huidige rellen in Frankrijk (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.