Neppe afbeelding gaat viraal

Beeld van Tom Cruise met dubbelgangers is gemaakt met AI

21.06.2023, 16:28 (CEST)

Veel is nep in Hollywood. Ook afbeeldingen zijn niet altijd wat ze lijken. Dat blijkt bij een beeld dat Tom Cruise met zijn stuntdubbels moet tonen. De dubbelgangers in kwestie bestaan namelijk niet.

Het kan altijd voorkomen dat meerdere mensen erg veel van elkaar weg hebben. Maar op een afbeelding die acteur Tom Cruise met zijn stuntmannen of dubbelgangers zou laten zien, is de gelijkenis wel verbluffend groot. Een computer kan die gelijkenis dan ook gemakkelijker creëren dan Moeder Natuur.

Beoordeling

De afbeelding is gemaakt met kunstmatige intelligentie (AI) en is dus niet echt.

Feiten

De afbeelding werd begin juni gedeeld in de Facebookgroep Midjourney Official, volgens de beschrijving de officiële Facebookgroep van de gelijknamige applicatie. Met Midjourney worden AI-beelden gegenereerd door met een stuk tekst een commando te geven, ook wel een prompt genoemd.

Het originele bericht met het Tom Cruise-beeld is niet meer te vinden in de groep. Via de factcheckers van Lead Stories is echter een gearchiveerde versie van de post te zien. Niet alleen de foto die viraal ging staat hierbij, maar een handvol andere gegenereerde afbeeldingen van Tom Cruise en ‘stuntdubbels’.

De persoon die de prompt voor de afbeelding verzon, Ong Hui Woo, verklaarde zelf op 9 juni dat het gaat om AI-beelden. Woo legt uit over stuntdubbels van Tom Cruise te hebben gedroomd en zo inspiratie te hebben gekregen voor de afbeelding. "Toen ik de AI-foto's op mijn Midjourney Official FB-groepspagina plaatste, ging ik ervan uit dat iedereen in de privégroep zou weten dat het AI was, want daar worden alle AI-foto's en illustraties gedeeld. Maar ik had niet verwacht dat iemand buiten de groep het zou oppikken om het op hun eigen sociale media-accounts te delen," schrijft Woo.

Andere hints

Ook voordat je doorhebt dat dit beeld met kunstmatige intelligentie is gemaakt, zijn er aanwijzingen waardoor je aan de echtheid kunt twijfelen. Volgens de originele beschrijving van Woo toont de afbeelding ‘de MI7 première afterparty’. MI7 staat voor de populaire filmreeks Mission Impossible. Deel 7 is vanaf deze zomer te zien in de Belgische bioscopen. De volledige cast en crew van de film is te vinden op de website IMDB. Bij de afdeling ‘stunts’ zijn geen stuntdubbels of stuntchauffeurs te vinden die eruitzien als de mannen in het virale beeld.

Volgens Cruise maakt hij overigens geen gebruik van stuntdubbels, maar doet hij zijn stunts zelf. Dat gaat ook weleens met een ongeluk gepaard. Bij die mislukte stunt was overigens wel een stuntman betrokken. Hij oefende het manoeuvre een dag voor Cruise en raakte daarbij ook gewond.

Er verschijnen steeds regelmatiger beelden online die voor echt worden aangenomen, maar met kunstmatige intelligentie zijn gemaakt. Deutsche Presse-Agentur schreef er al meerderefactchecks over.

(Stand van zaken: 21.06.2023)

Links


Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier)

Midjourney Facebookgroep (gearchiveerd)

Over Midjourney (gearchiveerd)

Wat is een prompt? (gearchiveerd)

Factcheck Lead Stories (gearchiveerd)

Gearchiveerde post in Midjourney groep

Bericht Ong Hui Woo (gearchiveerd)

Mission Impossible: Dead reckoning part one (gearchiveerd)

Volledige cast en crew MI7 (gearchiveerd)

Over stunts en Tom Cruise (gearchiveerd hier en hier)

Eerdere dpa-factchecks hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.