Geen echte verhuisplannen

Vermeend nieuws over Obama is een 1 aprilgrap uit Kenia

21.4.2023, 20:01 (CEST)

Verruilt Barack Obama het land waar hij president was voor Kenia? Wel volgens berichten online. Maar begin april is het altijd oppassen geblazen wat je deelt.

Het bericht dat de Amerikaanse oud-president Barack Obama naar Kenia zou vertrekken werd overgenomen in verschillende media, waaronder Nederlandstalige Surinaamse websites. Het kwam via die weg ook op sociale media in de Benelux terecht. Het klinkt als verrassend nieuws, maar er is niets van waar.

Beoordeling

Obama heeft deze verhuizing niet aangekondigd. Het gaat om een 1 aprilgrap uit Kenia en moet dus niet serieus worden genomen.

Feiten

Volgens het gedeelde Surinaamse artikel zou Obama zich voor minstens een jaar in Kenia vestigen als speciaal gezant voor Amerikaanse diplomatie. Maar op de sociale media van Barack Obama en de website van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is nergens zo’n aankondiging te vinden.

Wie het artikel van Suriname Nieuwscentrale kritisch leest, ziet bovendien wat opvallende passages die in de Verenigde Staten zeker voor ophef hadden gezorgd. Zo wordt gesteld dat de Amerikaanse Senaat "steeds meer de mogelijkheid onderzoekt om gepensioneerde presidenten naar landen van hun afkomst te sturen".

Een zoektocht online naar de oorsprong van dit bericht leidt naar een artikel van de Keniaanse krant The Standard, dat op 1 april online verscheen. Het Surinaamse artikel is hier duidelijk op gebaseerd, want het neemt diverse passages letterlijk over.

Een cruciaal detail werd alleen niet overgenomen door diverse andere nieuwsmedia. Het artikel van The Standard kreeg namelijk een disclaimer onderaan: "Dit was een 1 aprilverhaal". Deze disclaimer werd later toegevoegd, want in gearchiveerde versies van 1 april is deze nog niet te zien. Pas op 3 april verschijnt de onthulling dat het allemaal een grap was. Doordat die disclaimer bij andere media niet achteraf werd toegevoegd, werd het verhaal op sociale media wereldwijd voor waar aangenomen.

In het verleden zijn vaak valse berichten verspreid over de afkomst van Barack Obama. Een belangrijke aanstichter van dit gerucht was een andere oud-president: Donald Trump. Obama werd geboren in de Amerikaanse staat Hawaï. Zijn vader komt uit Kenia.

(Stand van zaken: 21.04.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Artikel Suriname Nieuwscentrale (gearchiveerd)

Twitteraccount Barack Obama (gearchiveerd)

Persberichten Amerikaanse ministerie (gearchiveerd)

Artikel The Standard (gearchiveerd)

Ander Keniaans artikel zonder disclaimer (gearchiveerd)

Duitstalige dpa-factcheck

Over geboorte Barack Obama (gearchiveerd hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.