Foute context

Griekse tanks namen deel aan militaire parade

15.02.2023, 10:25 (CET), laatst geüpdate: 15.02.2023, 15:34 (CET)

Turkije is in rep en roer na de verwoestende aardbevingen. Maakt buurland Griekenland hiervan gebruik om binnen te vallen? Een online video van militairen toont dat in ieder geval niet aan.

Een video laat een legercolonne zien die door nachtelijke straten rijdt. Het leidt tot straffe conclusies op Facebook. De militairen, met Griekse vlag, zouden Turkije binnenrijden na de aardbeving, schijnbaar omdat Turkije uit de NAVO wil. Is die conclusie gerechtvaardigd op basis van een enkele video?

Beoordeling

De video toont geen militairen die Turkije binnenvallen. Het zijn beelden van Griekse militairen, net voor of net na een militaire parade in Thessaloniki in 2021.

Feiten

Op de tank die op 00:14 te zien is, prijkt een Griekse vlag. Het is dus wel redelijk om aan te nemen dat het hier om Griekse militairen gaat. De beelden komen echter niet uit Turkije of zelfs niet van aan de Turks-Griekse grens. Op 00:12 is de naam van een winkel te zien: Mymed. Wie op Google zoekt naar "Mymed Greece" krijgt meteen de juiste locatie.

De video is gemaakt in een straat in Thessaloniki, op zo'n 270 kilometer van de Turkse grens. Op Google Streetview is de winkel te herkennen, net als de gebouwen in de straat. Zelfs de groene vuilbak voor de winkel staat op zijn plaats, net als de appelsienenboom ernaast.

Militaire parade

De video toont dus geen inval in Turkije, maar Griekse tanks in Griekenland. Maar waarom rijden ze door de straten? Op 00:15 is te zien dat het getal "200" is geschilderd in de Griekse vlag op de tank. Dit gebeurde bij twee militaire voertuigen naar aanleiding van een parade op 25 maart 2021, om de tweehonderdste verjaardag van de Griekse onafhankelijkheid te vieren.

Deze parade vond echter plaats in Athene. Thessaloniki mocht de Griekse tanks later in het jaar ontvangen, op 28 oktober 2021, in Griekenland bekend als Óchi-dag. Een jaar later was er weer een militaire parade in Thessaloniki, maar toen leek het cijfer "200" alweer verwijderd uit de Griekse vlag.

Hoewel andere versies van de video op TikTok en Twitter terug te vinden zijn, kon dpa de originele opname die gedeeld wordt op Facebook niet meteen terugvinden. Om de hierboven vermelde redenen is het aanneembaar dat de video ofwel net voor ofwel net na de militaire parade van 28 oktober 2021 in Thessaloniki werd opgenomen. Wat in ieder geval vaststaat is dat de video niet werd opgenomen in Turkije of aan de Turkse grens na de aardbevingen van 6 februari 2023. 

Opmerking: een typefout in de titel is later gecorrigeerd.

(Stand van zaken: 15.02.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

"Mymed Greece" (gearchiveerd)

Locatie video (gearchiveerd)

Google Streetview I & II (gearchiveerd hier en hier)

Artikel over versiering voertuigen (gearchiveerd)

Over de Griekse onafhankelijkheid (gearchiveerd)

Parade in Athene (gearchiveerd)

28 oktober 2021 in Thessaloniki (gearchiveerd)

Óchi-dag (gearchiveerd)

Thessaloniki 28 oktober 2022 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Versies op TikTok en Twitter (gearchiveerd hier en hier)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.