Beelden uit 2021 weer gedeeld

Ierse video toont hoe meisje van perron werd geduwd

13.02.2023, 17:20 (CET)

Beelden van een gewelddadig incident worden geschokt gedeeld op sociale media. Het zou gefilmd zijn op het station Brussel-Noord. De video is echt, maar de datum en plaats kloppen niet.

Beelden van een bewakingscamera tonen een eng incident. Een meisje wordt van het perron geduwd door een tienerjongen en komt zo onder een stilstaande trein terecht. De feiten zouden zich recent hebben afgespeeld in het station Brussel-Noord en de video wordt verontwaardigd gedeeld online. De werkelijkheid ligt toch anders.

Beoordeling

Het incident vond plaats in Ierland, in een randgemeente van Dublin, in april 2021. Het heeft geen enkele link met België. Het slachtoffer kan het verhaal heelhuids navertellen en de dader kreeg een probatiestraf.

Feiten

De gebeurtenissen speelden zich af in het treinstation van Howth, een randgemeente van de Ierse hoofdstad Dublin. In april 2021 duwde een tienerjongen een 17-jarig meisje van het perron op het spoor. In de video is te zien hoe ze onder het stilstaande treinstel valt.

Een stationmedewerker kon haar terug op het perron trekken en het meisje hield enkel een hersenschudding over aan de beproeving. De minderjarige dader kreeg een probatieopschorting onder voorwaarden van een jaar.

Het incident zorgde voor oproer in Ierland bijna twee jaar geleden, vooral nadat beelden van de bewakingscamera's van het station gelekt werden op sociale media.

Visuele hints

Wie de video aandachtig bekijkt en ook al eens op het station Brussel-Noord is geweest heeft snel door dat het incident zich daar niet afspeelde. Brussel-Noord is een visueel distinctief station met zijn geel-beige kleur. Dat is niet te zien in de video. Bovendien loopt het perron in de video in een bocht, terwijl de perrons in Brussel-Noord volledig recht zijn.

Een foto van het station van Howth is visueel wel een match met de video. De witte wachthokjes, het bordje met het perronnummer aan de lantaarnpaal en de tegels en gele veiligheidsstrepen op de grond komen wél overeen met het station in de video.

Daarnaast heeft de trein in de video een groene kleur, in plaats van het zilver van de NMBS-treinen. De groene trein is kenmerkend voor die regio in Ierland.

(Stand van zaken: 13/02/2023)

Links

Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier)

Gearchiveerde video

Artikel RTE over strafmaat (gearchiveerd)

Artikel Irish Post (gearchiveerd)

Artikel Dublin Live (gearchiveerd)

Foto perron Brussel-Noord (gearchiveerd)

Brussel-Noord op Google maps (gearchiveerd)

Station Howth (gearchiveerd)

Foto perron station Howth (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.