Bacterie oorzaak coma prinses
Thailand blijft doorgaan met Pfizervaccinatie
9.2.2023, 11:39 (CET)
Op 15 december 2022 verloor prinses Bajrakitiyabha, de gedoodverfde troonopvolger van de Thaise koning, het bewustzijn en sindsdien ligt ze in het ziekenhuis. Het gerucht dat dit gebeurd zou zijn na een vaccinatiebooster verspreidt zich online op blogsites (hier en hier) en op Facebook (hier en hier). Het land zou volgens een Duitse-Thaise microbioloog daarop besloten hebben het contract met Pfizer te annuleren, wat de weg naar rechtszaken zou vrijmaken. Daar blijkt echter niets van aan.
Beoordeling
Er is geen enkele aanwijzing dat Thailand van plan is om het contract met Pfizer te annuleren. Dit werd door het departement voor Ziektebestrijding op Facebook bevestigd. prinses Bajrakitiyabha ligt volgens haar artsen in coma ten gevolge van een infectie, veroorzaakt door mycoplasma.
Feiten
Het nieuws dat prinses Bajrakitiyabha ernstige medische problemen had, sloeg in als een bom in Thailand. Hoewel nog niet officieel aangeduid, stond ze geboekstaafd als de opvolger van de huidige Thaise koning Rama X. Het nieuws dat Thailand nu zijn positie tegenover Pfizer zou herzien, komt volgens de blogsites van professor Sucharik Bhakdi. Onjuiste uitspraken over COVID-19 en vaccinatie van deze Duits-Thaise microbioloog waren al vaker het onderwerp van dpa-factchecks (hier, hier, hier en hier).
Het paleis van Thailand heeft drie keer gecommuniceerd over de toestand van prinses Bajrakitiyabha. In geen van deze drie communiqués wordt gesproken over een (booster)vaccin, die aan de basis zou kunnen liggen van haar toestand.
Haar toestand was volgens de behandelende artsen te wijten aan hartritmestoornissen, veroorzaakt door Mycoplasma. Dit is een bacterie, die aanleiding tot longontsteking kan geven, maar ook naar andere organen kan uitbreiden. Over de vaccinatiestatus van de prinses is niets publiekelijk geweten.
Geen annulatie contract
Thailand keurde in juni 2021 het gebruik van het Pfizervaccin goed. Op 2 december 2022 waren zeven coronavaccins beschikbaar in Thailand. Volgens de WHO waren er op 20 januari 2023 139 miljoen vaccindosissen gezet, op een populatie van ongeveer 70 miljoen.
Er valt geen mededeling terug te vinden van de Thaise overheid dat het land nu het contract met Pfizer zou annuleren. Het Thaise departement van Ziektebestrijding liet zelf op Facebook weten dat de uitspraken van Bhakdi nepnieuws zijn en niet moeten geloofd worden.
(Stand van zaken: 08.02.2023)
Links
Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)
Artikel Frontnieuws en Dissident One (gearchiveerd hier en hier)
Artikel VRT NWS (gearchiveerd)
Factchecks dpa hier, hier, hier en hier
Communicatie Thais koninklijk paleis (gearchiveerd)
Artikel Reuters (gearchiveerd)
Vaccins in Thailand (gearchiveerd)
Vaccinatie in Thailand (gearchiveerd)
Populatie Thailand (gearchiveerd)
Google zoekopdracht Pfizer in Thailand (gearchiveerd)
Facebookpost departement van Ziektebestrijding (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.