Bewerkte beelden
Fotoshop maakt relatie Trudeau-Macron romantischer dan nodig
22.12.2022, 16:58 (CET), laatst geüpdate: 22.12.2022, 17:18 (CET)
Er zijn online meer dan genoeg foto's te vinden van de Franse president Emmanuel Macron en de Canadese premier Justin Trudeau. Drie van deze foto's insinueren voor deze Facebookgebruiker dat beide leiders meer dan een strikt vriendschappelijke relatie zouden hebben. Daar zit fotoshop echter voor iets tussen.
Beoordeling
De foto van Macron en Trudeau die elkaar verliefd in de ogen kijken is het resultaat van fotoshop, en is dus niet authentiek.
Feiten
In 2017 was het internet even in de ban over een "bromance" tussen de Franse president Macron en de Canadese premier Justin Trudeau. Foto's van beide leiders tijdens de G7-top op Sicilië zaten daar voor iets tussen.
Er zijn dan ook meer dan genoeg foto's te vinden van Trudeau en Macron die erg vriendelijk met elkaar omgaan. Twee van de drie foto's in de Facebookpost zijn dan ook authentiek, en zijn op 16 mei 2019 en 7 juni 2019 in het Elysée in Parijs genomen.
Het is echter de derde foto, waarbij beide leiders met rakende hoofden elkaar in de ogen kijken, dat er van meer dan vriendschap sprake lijkt. Dat is echter ook de enige foto van de drie die niet authentiek is.
Wie de foto nader onderzoekt, merkt op dat de lijn tussen het haar van Macron en Trudeau onnatuurlijk is, en dat het voorhoofd van Macron ingedeukt lijkt. De plant op de voorgrond is duidelijk uit deze foto van Macron en Trudeau op Sicilië geknipt.
De verliefde blik van Trudeau is ook niet gereserveerd voor Macron, maar was dat in 2016 voor zijn vrouw, Sophie Gregoire. De schaduw op zijn gezicht, zijn haar en de plooien in zijn hemd komen allemaal overeen.
De bron van de fotoshop lijkt dit Tumblr-account te zijn, dat het beeld op 9 juli 2017 online zette. De hashtags "fanart" en "alternative reality" bevestigen dat het hier niet om een echte foto gaat.
(Stand van zaken: 22.12.2022)
Links
Artikel Mashable (gearchiveerd)
'Bromance' bij Urban Dictionary (gearchiveerd)
Foto's mei en juni 2019 (gearchiveerd hier en hier)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.