Geen link met verkiezingen

In 2013 verving extreemrechtse Italiaanse groepering EU-vlag

01.10.2022, 12:10 (CEST)

De Italiaanse regering krijgt een EU-sceptische partij aan het roer. Italianen zouden die scepsis laten blijken door een EU-vlag uit het Romeinse straatbeeld te halen. Maar dat zijn oude beelden.

De Europese vlag die boven een EU-kantoor in Rome hing, zou zijn vervangen door de Italiaanse vlag. Volgens sommigen gebeurde dit nadat Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen 'dreigingen' had geuit over de Italiaanse verkiezingen. De vlag werd inderdaad eens naar beneden gehaald, maar dat is al jaren geleden en niet gelinkt aan de recente verkiezingen in Italië.

Beoordeling

Deze video komt uit 2013 en laat een actie zien van de extreemrechtse actiegroep CasaPound.

Feiten

Op zondag 25 september gingen de Italianen naar de stembus voor de landelijke verkiezingen. Of tenminste, 64% van de stemgerechtigden deed dat. De partij Fratelli d’Italia van Giorgia Meloni ging er met de winst vandoor. De rechts-radicale Meloni is kritisch tegenover de Europese Unie, maar toch lijkt haar winst voorlopig geen probleem voor de EU te gaan opleveren. De Italiaanse economie heeft de Europese fondsen namelijk hard nodig. Iets wat ook Meloni beseft.

In aanloop naar de verkiezingen maakte Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een scherpe opmerking over de opkomst van de euroskepsis in Italië. Tijdens een conferentie in de Verenigde Staten, zei Von der Leyen dat Europa ‘de middelen’ heeft voor het omgaan met Italië, als de zaken in een ‘moeilijke richting’ zouden gaan. Dat werd in Italië niet goed ontvangen. Zo sprak de politicus Matteo Salvini van een bedreiging en ‘schaamteloze arrogantie’.

Oude beelden

Volgens het Facebookbericht, dat op de dag van de verkiezingen online kwam, was die dreiging van Ursula von der Leyen de reden voor een groep Italianen om naar het EU-kantoor in Rome te trekken en de vlag te vervangen. Dat klopt niet. De gedeelde beelden zijn al een aantal jaren oud.

Een reverse image search leidt naar een YouTubevideo met een Franse titel, van 17 december 2013. Hierop is de hele actie en de gevolgde botsing met politie te zien. Het protest was een actie van de extreemrechtse groep CasaPound Italia. De beelden staan ook op hun YouTubekanaal.

Verschillende Italiaanse media berichtten in 2013 over deze ‘blitz’ van gemaskerde mannen op 14 december van dat jaar. De vice-president van CasaPound, Simone Di Stefano, werd gearresteerd.

De locatie klopt overigens wel. De actie vond plaats bij de Italiaanse vertegenwoordiging van de Europese Commissie, in Rome. Het was alleen geen reactie op een recente opmerking van Ursula von der Leyen of op Meloni’s overwinning tijdens de Italiaanse verkiezingen in 2022.

(Stand van zaken: 01/10/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over opkomst (gearchiveerd)

Over de EU-retoriek van Meloni (gearchiveerd)

NRC over Meloni en EU (gearchiveerd)

Uitspraken Von der Leyen (gearchiveerd)

Reactie Matteo Salvini (gearchiveerd)

Reverse Image Search met Yandex (gearchiveerd)

Franse video (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Over CasaPound (gearchiveerd)

Video bij CasaPound (gearchiveerd) (video exact hetzelfde als hierboven gearchiveerd)

Artikel Repubblica (gearchiveerd)

Artikel Roma Today (gearchiveerd)

Locatie protest (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.