Huwelijken hebben geen impact

Charles is legitiem koning van het Verenigd Koninkrijk

01.10.2022, 12:25 (CEST)

Zit Charles onrechtmatig op de Britse troon? Het liefdesleven van de koning is al ruim 40 jaar voer voor speculatie. Zijn huwelijk met Camilla is alvast geen hindernis voor zijn troonsbestijging.

Het overlijden van koningin Elizabeth II en de opvolging van koning Charles III beheerste de afgelopen weken de mondiale media. Nu klinkt het online dat Charles toch geen koning zou kunnen worden. De reden? Zijn huwelijk met koningin-gemalin Camilla. Daardoor zou hij het recht op de troon hebben afgestaan. Charles zou daarbovenop ook nooit effectief gescheiden zijn van prinses Diana. Een heel verhaal waar niets van klopt.

Beoordeling

Charles is wel degelijk officieel en rechtmatig het staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk. Zijn burgerlijke staat heeft daar niets mee te maken.

Feiten

Met het overlijden van koningin Elizabeth op 8 september werd Charles de volgende koning. Dat werd bevestigd met de officiële troonsbestijging, op 10 september. Zijn burgerlijke staat heeft daar niets mee te maken.

Wie in aanmerking komt voor de troonopvolging is vastgelegd bij de Succession to the Crown Act. Die werd laatst gewijzigd in 2013 om de mannelijke primogenituur (of voorrang) af te schaffen. Een huwelijk van een directe troonopvolger wordt eveneens daarin geregeld.

Een lid van de koninklijke familie die één van de zes eerste personen in de troonopvolging is, moet de toestemming hebben van het staatshoofd om te trouwen. Krijgen ze die toestemming niet, dan verliezen ze hun plaats in de successie. Charles, destijds eerste in lijn, moest dus voor allebei zijn huwelijken zo'n toestemming krijgen. Dat gebeurde ook in 1981 en opnieuw in 2005.

Hoe dan ook waren Charles en Diana officieel gescheiden. Hun separatie werd aangekondigd in december 1992 door toenmalig premier John Major. Hij benadrukte in die toespraak dat Charles zijn status als troonopvolger hierdoor niet zou veranderen. De uiteindelijke scheiding volgde op 28 augustus 1996. Net een jaar later verongelukte Diana in Parijs.

Aangezien hij wettelijk gescheiden was én toestemming kreeg van de koningin, is zijn huwelijk met Camilla volledig rechtsgeldig. Het heeft dan ook geen enkele invloed op zijn opvolging als staatshoofd.

(Stand van zaken: 1/10/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Bekendmaking van de separatie van Charles en Diana in 1992 (gearchiveerd)

Over de troonsbestijging en de proclamaties (gearchiveerd)

Britannica: Diana, Princess of Wales (gearchiveerd)

Succession to the Crown Act 2013 (gearchiveerd)

Daily Mail over toestemming huwelijk Charles en Diana (gearchiveerd)

Toestemming huwelijk Charles en Camilla (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.