Boek niet voor kinderen

Portugese Nijntjeparodie gericht op volwassenen

22.09.2022, 16:34 (CEST)

Nijntje is een bekende figuur voor velen. Een expliciet boek met het konijn in de hoofdrol doet dan ook online wenkbrauwen fronsen. Maar er is meer aan het verhaal, dat nooit voor kinderen was.

Slaat de 'woke waanzin' helemaal door? Alvast toch volgens een Belgische Facebookgebruiker die een foto van een Nijntjeboek deelt. Daarin zijn expliciete seksuele daden van Nijntje te zien. 'Woke waanzin tot bij de kleinsten', zo klinkt het. Maar klopt dat ook?

Beoordeling

Het boek bestaat echt maar is voor volwassenen, niet voor kinderen. Het gaat om een Portugese parodie en heeft niets te maken met de echte Nijntje of haar auteur Dick Bruna.

Feiten

Het boek heeft de titel 'As gémeas marotas' (de ondeugende tweeling), maar het is niet nieuw. In 2019 zorgde het al voor controverse in zowel Brazilië als Portugal. In Brazilïe werd, onterecht, gezegd dat het boek zou zijn aangeboden aan kinderen op een bekende boekenbeurs. Het was er nooit te koop, in tegenstelling tot in Portugal.

Het boek is ogenschijnlijk geschreven door Brick Duna en vertaald door Maria Barbossa. Het werd uitgegeven in 2012 in Portugal. De verdraaiing van de naam van Dick Bruna, de echte geestelijke vader van Nijntje, is al gelijk een hint dat het hier om een parodie gaat. De auteur 'Brick Duna' is een ludieke verwisseling van de initialen. De echte auteur is onbekend.

Het boek was wel jaren verkrijgbaar in Portugal, zowel in boekenhandels als in de bibliotheek van Lissabon. Daar stond het wel duidelijk gecategoriseerd als 'volwassen fictie'.

Dat veranderde in 2019. Door de ophef in Brazilië werd in Portugal een onderzoek gestart vanwege een schending van de auteursrechten. Daarop werden exemplaren van het boek, onder andere dat in een bibliotheek in Lissabon, in beslag genomen. Het is sindsdien dan ook niet meer te koop of te verkrijgen in de bibliotheek. De klacht kwam van de Nederlandse uitgeverij Mercis, die de echte Nijntjeboeken uitgeven.

Een en ander over het boek blijft nog mysterieus, maar het staat in ieder geval niet op dit moment te koop en was ook nooit gericht op een kinderpubliek.

(Stand van zaken: 22/09/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Over Dick Bruna (gearchiveerd)

Over de inbeslagname (gearchiveerd)

Over de klacht van Mercis (gearchiveerd)

Fiche bij de bibliotheek van Lissabon (gearchiveerd)

Tweet Stadsbestuur Lissabon (gearchiveerd)

AFP factcheck over de Braziliaanse boekenbeurs (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.