Video ongerelateerd aan vaccin

Rafael Nadal had een beenkramp in 2011

27.07.2022, 16:22 (CEST)

Oude beelden gaan wel vaker een eigen leven leiden op sociale media, volledig los van hun oorspronkelijke context. Zo ook een video van Spaanse tennisser Rafael Nadal.

Gezondheidsproblemen voor Rafael Nadal? Na intenting met het coronavaccin zou hij niet meer dezelfde zijn. Dat zou een video, gedeeld op sociale media, moeten aantonen. Daarin zou de Spaanse tennisser met pijn in elkaar storten. Maar is dat effectief zo?

Beoordeling

De video dateert van de US Open van 2011. Toen kreeg Nadal tijdens een persconferentie een beenkramp. Hij stortte dus niet helemaal in elkaar, maar er is bovenal geen enkele link met de coronapandemie of -vaccins.

Feiten

Op de achtergrond van de video is het logo van de US Open te zien. De beelden kunnen dus zeker niet van dit jaar zijn, aangezien het Amerikaanse Grandslamtoernooi pas eind augustus van start gaat. Het uiterlijk van Nadal is een andere grote hint dat de beelden niet recent zijn. De haardos van de tweeëntwintigvoudige grandslamwinnaar is ondertussen niet meer zo vol en weelderig en hij heeft ook meer rimpels in het gezicht.

En inderdaad: de video is elf jaar oud. Het werd gefilmd tijdens een persconferentie op de US Open van 2011. Toen kreeg hij een pijnlijke beenkramp, maar ook niets erger dan dat. "Ik heb gewoon een kramp in mijn been, dat is alles", klonk het toen bij Nadal. Dat staat te lezen in de beschrijving bij de YouTubevideo.

Het is dus onmogelijk dat deze video iets te maken heeft met de coronavaccins, aangezien de gebeurtenissen zich 9 jaar voor het begin van de pandemie en bijna 10 jaar voor de introductie van de coronavaccins afspeelde.

Nadal liet zich wel in positieve zin uit over de coronavaccins. Hij is zelf ook gevaccineerd, aangezien hij begin dit jaar deelnam aan de Australian Open en won. Vaccinatie was een vereiste om Australië binnen te mogen, hetgeen concurrent Novak Djokovic duur kwam te staan. Hij weigerde het coronavaccin en mocht (uiteindelijk) dus ook niet meedoen.

(Stand van zaken: 27/07/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Video uit 2011 op YouTube (gearchiveerd)

Artikel standpunt Nadal vaccinatie (gearchiveerd)

Overwinning Nadal Australian Open 2022 (gearchiveerd)

Foto Nadal Australian Open 2022 (gearchiveerd)

Speelschema US Open 2022 (gearchiveerd)

Australian Open 2022, vaccins en Djokovic (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.