Hittegolf in Frankrijk

Regio Gironde verbood openbare buitenevenementen

24.6.2022, 17:04 (CEST)

Frankrijk voert na de COVID-lockdown geen klimaatlockdowns in. Een maatregel in een departement over openbare buitenevenementen tijdens een hittegolf creëert echter wat verwarring online.

Volgens de websites Dissident One en Frontnieuws zou Frankrijk een eerste 'klimaatlockdown' hebben afgekondigd. Het land zou buitenevenementen verboden hebben, waaronder een herdenkingsdag tegen de nazi's, als deel van een "klimaatagenda". Die zou president Macron voor het WEF uitvoeren. Deze artikels worden ook gretig gedeeld op Facebook (hier, hier en hier).

Beoordeling

In tegenstelling tot wat de artikels doen uitschijnen, gaat het hier om een specifieke maatregel voor één departement, waar president Macron niets mee heeft te maken. Er was geen lockdown, mensen mochten hun huis verlaten zoals ze dat zelf wilden. De herdenkingsdag van 18 juni werd in het desbetreffende departement, de Gironde, één dag later gevierd.

Feiten

Beide artikels zijn een letterlijke vertaling van een Duits artikel, tot en met de foto's onderaan. De bron is een bericht van de BBC, waar inderdaad sprake is van dat in bepaalde regio's in Frankrijk evenementen niet toegelaten zijn. 

Frankrijk werd midden juni geteisterd door een hittegolf. Specifiek in de Gironde, de regio rond Bordeaux, was het bijzonder warm. Hier werd 'vigilance rouge', code rood, afgekondigd. Dit wil zeggen dat de hittegolf zo extreem is, dat deze niet enkel voor de zwakkeren, maar voor iedereen gevaarlijk is. Dit waarschuwingssysteem bestaat sinds de dodelijke hittegolf van 2003. De belangrijkste parameters voor het inschatten zo'n hittegolf zijn de temperaturen, het feit dat het 's nachts nauwelijks afkoelt en de duur van de hitte. 

Het was de eerste keer ooit dat de Gironde code rood kreeg. Naast vele adviezen aan de bevolking, bracht dit de prefect van het departement Gironde ook tot het nemen van maatregelen, zoals het verbieden van buitenevenementen. Dat deed zij in samenspraak met een crisisteam.

In tegenstelling tot wat de artikels zeggen, had president Macron niets met deze maatregelen te maken. Het was een beslissing van een prefect enkel voor haar departement. Het was geen maatregel in heel Frankrijk, zoals de artikelen insinueren. 

Ook werd niemand verplicht binnen te blijven, of enkel buiten te komen onder bepaalde voorwaarden. Het ging in de maatregel alleen over publieke evenementen. Privé-evenementen, zoals bruiloften, mochten bijvoorbeeld wel gewoon doorgaan.  

Het gaat dus enkel over het verbieden van publieke buitenevenementen in één departement van Frankrijk, niet over een nationale lockdown die de president zou hebben opgelegd. Vanaf dat Météo France aangaf dat de Gironde niet meer onder code rood viel, werden de maatregelen meteen weer afgeschaft.

18 juni

In een deel van de artikelen wordt in een alinea veel aandacht gegeven aan één bepaald event. Dissident One laat dit weg. Het gaat om de herdenking van een speech van Charles de Gaulle op 18 juni. Het is voor de auteur symptomatisch dat net een feestdag die het verzet tegen nazi-Duitsland viert, moet wijken voor maatregelen van een staat die geen verzet meer zou willen.

Overal in Frankrijk, behalve in de Gironde, werd op 18 juni deze feestdag gevierd, zoals gepland. In Parijs ging president Macron zelf voor in de herdenking. Ook de prefect van de Gironde zag wel degelijk het belang van deze feestdag in: ze annuleerde het event niet, maar verplaatste het naar een dag later.

Op 19 juni zat het department niet meer in code rood. De prefect verspreidde op Twitter zelf foto's van de ceremonie, die dan op 19 juni plaatsvond. De prefectuur van Gironde bevestigt aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat de prefect de ceremonie niet wilde annuleren, maar alleen verplaatsen en dat deze op zondag 19 juni dan ook heeft plaatsgevonden. 

(Stand van zaken: 24.06.2022)

Links

Artikel Dissident One (gearchiveerd)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Artikel Report 24 (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Aankondiging code rood (gearchiveerd)

Artikel France Bleu (gearchiveerd)

Vigilance rouge (gearchiveerd)

Advies bij code rood (gearchiveerd)

Hittegolf van 2003 (gearchiveerd)

Over hittegolven (gearchiveerd)

Code rood in de Gironde (gearchiveerd)

Wat is een prefect? (gearchiveerd)

Maatregelen in de Gironde (gearchiveerd)

Na de hittegolf (gearchiveerd)

Over 18 juni (gearchiveerd)

18 juni-herdenking Parijs (gearchiveerd)

Verplaatsing herdenking (gearchiveerd)

Herdenking op 19 juni (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.