3D-technologie

Zelensky houdt als hologram toespraak op tech-conferenties

22.06.2022, 14:57 (CEST)

Met nieuwe 3D-technologieën is steeds meer mogelijk; zo sprak president Zelensky in hologramvorm op meerdere tech-conferenties. Voor sommigen aanleiding te geloven dat hij nooit de straat op gaat.

Theorieën dat president Zelensky zich alleen door middel van een green screen aan de buitenwereld vertoont, gaan al sinds het begin van de invasie van Rusland in Oekraïne rond. Een nieuwe foto die dit zou bevestigen wordt momenteel veelvuldig op Facebook gedeeld. 'Hij is nooit op straat geweest!', is eronder geschreven. Zien we hier een president die zich verschuilt in een bunker?

Beoordeling

Deze bewering is onjuist. Er is genoeg bewegend beeldmateriaal te vinden, waarin Zelensky in de open lucht in Oekraïne te zien is. Deze specifieke foto van Zelensky omgeven door green screens is gemaakt tijdens de opname van een toespraak, die afgelopen juni tijdens verschillende tech-conferenties in Europa werd getoond.

Feiten

De foto uit de Facebookpost is ook terug te vinden op de Facebookpagina van Evercoast, een bedrijf dat zich bezighoudt met 3D-technieken. In de post van Evercoast zijn meerdere foto’s te vinden, zoals een selfie van Zelensky en Ben Nunez, de CEO van het tech-bedrijf.

Het Evercoast-team is naar Kiev afgereisd om een 3D-opname van een toespraak van Zelensky te maken. Die werd in hologramvorm afgelopen juni gelijktijdig op meerdere technische conferenties in Europa getoond; onder andere in Londen, Amsterdam, Parijs en Stockholm.

In deze video, gemaakt op 16 juni tijdens het Founders Forum in London, zijn de volledige toespraak van Zelensky (5:25-9:11) en de reacties uit de zaal terug te zien. Deze video geeft een inkijk in hoe het er in Parijs aan toe ging. De beelden zijn identiek aan de 3D-opname, die ook overeenkomt met de foto die op social media rondgaat.

In zijn toespraak riep Zelensky investeerders op geld te steken in digitale innovatie die de democratie toegankelijker voor burgers maakt en Oekraïne kan helpen de oorlog tegen Rusland te winnen.

Zelensky en zijn team werken dus met anderen samen en maken gebruik van nieuwe technologieën om ook buiten Oekraïne mensen te bereiken met hun boodschap. Evercoast doneerde de apparatuur die gebruikt werden om de opname te maken aan de Oekraïnse regering, zodat deze verder kan communiceren in uitgebreide realiteitsformaten, zoals een hologram.

Het is niet de eerste keer dat Zelensky er van beschuldigd wordt niet echt in Kiev te zijn of de straat op te gaan. Deutsche Presse-Agentur schreef in het verleden al een factcheck over een foto van Zelensky voor een green screen. In dit geval was de green screen gefotoshopt.

En voor wie nog steeds sceptisch is of Zelensky wel de straat op gaat: in deze video is te zien hoe hij de frontlinie in Charkov bezoekt en hier loopt hij door het verwoest stadje Boetsja.

(Stand van zaken: 22.06.2022)

Links

Green screen (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpost Evercoast (gearchiveerd)

Website Evercoast (gerachiveerd)

Technieken Evercoast (gearchiveerd)

Ben Nunez (gearchiveerd)

Op locatie in Kiev (gearchiveerd)

3D-opname toespraak (gearchiveerd)

Tech-conferenties Europa (gearchiveerd)

Video London Tech Week (gearchiveerd)

Video VivaTechnology Paris (gearchiveerd)

Donatie Evercoast (gearchiveerd)

Video Zelensky Charkov-regio (gearchiveerd)

Video Zelensky Boetsja (gearchiveerd)

dpa factcheck green screen Zelensky

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.