Noodgenerator is voor gebouw

Laadstation in El Paso, Texas, loopt op elektriciteit

08.06.2022, 14:48 (CEST)

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar in dit geval misleidt het: deze foto toont helemaal niet aan dat laadpalen voor elektrische auto's lopen op dieselmotoren.

Elektrische wagens: milieuvriendelijker dan traditionele wagens en misschien wel de toekomst van de automobielsector. Maar het opladen van die elektrische auto zou helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn. Dat moet een foto gedeeld op sociale media aantonen. Die toont een laadpaal met op de achtergrond een dieselgenerator. De laadpaal zou aangedreven zijn door die generator. Wordt er alsnog fossiele brandstof gebruikt om een elektrische auto te doen rijden?

Beoordeling

De laadpaal bevindt zich in El Paso in de Amerikaanse staat Texas. Het loopt op elektriciteit, wat in Texas grotendeels door gas gegenereerd wordt. De dieselgeneratoren in de foto zijn noodgeneratoren voor een nabijgelegen gebouw.

Feiten

Een reverse image search van de afbeelding leidt naar een 'thread' op het sociale mediaplatform Reddit. Daar suggereert een gebruiker dat het laadpunt zich in El Paso, Texas, bevindt.

Dat is ook effectief het geval. De laadpaal staat op een parkeerplaats in de luchthaven van El Paso. Het laadpunt van het bedrijf Blink is terug te vinden op een kaart die elektrische laadpunten verzamelt.

Hier staat ook specifiek vermeldt dat de dieselgenerator achter de laadpaal daar niet mee geconnecteerd is. Het is een noodgenerator voor een nabijgelegen gebouw. Op Google Maps is duidelijk te zien dat er twee gebouwen in de buurt zijn van de noodgenerator.

Het laadpunt draait, vanzelfsprekend, op elektriciteit. Dat wordt in Texas voornamelijk opgewekt met gas, gevolgd door non-hydroelektrische hernieuwbare bronnen (zoals zonne- of windenergie). Elektriciteit op basis van petroleum, zoals diesel, is nagenoeg volledig afwezig.

(Stand van zaken: 08/06/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Thread op Reddit over de foto (gearchiveerd)

Laadpaal in El Paso op kaart voor laadpunten (gearchiveerd hier en hier)

Locatie op Google Maps (gearchiveerd)

Productie electriciteit in Texas (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.