Tv-zenders met andere opmaak

Zweedse weerkaarten komen uit 2016 en 2021

3.6.2022, 17:15 (CEST), laatst geüpdate: 7.6.2022, 14:51 (CEST)

Ieder weerprogramma heeft zijn eigen huisstijl. Dat verschil wordt nu online gebruikt om klimaatverandering in twijfel te trekken. Het is een foute vergelijking die al langer meegaat.

Twee weerkaarten met dezelfde temperaturen naast elkaar: de ene zou uit 1986 komen en de andere uit 2022. Toch is er één groot visueel verschil: de kleuren. Waar de linkse, oudere, kaart een groen kleurenpalet heeft, heeft de rechtse een rood en oranje kleurenpalet. Zo zouden de media mensen schuldig doen voelen over de opwarming van de aarde, hoewel de temperaturen hier hetzelfde zijn klinkt het online. Is dat wat er aan de hand is?

Beoordeling

De linkse kaart dateert uit de zomer van 2016 en is afkomstig van de Zweedse publieke omroep SVT. De rechtse is afkomstig van een uitzending van Zweedse tv-zender TV4 en dateert uit de zomer van 2021. Niet enkel zijn de data dus fout, de kaarten komen ook van verschillende media die elk een eigen stijl hebben.

Feiten

De twee weerkaarten tonen allebei een weerbericht voor Zweden, maar geven verder niet veel meer info. Nieuw is de bewering alvast niet: deze kaarten circuleerden in 2021 al eens op Twitter. De vergelijking van de twee kaarten wordt ook op Twitter gedeeld in een grotere versie. Daarin is voor de linkse kaart linksboven in beeld 'idag kl 14' te zien ('vandaag om 14 uur'). Via een reverse image search is de oorsprong al snel duidelijk. De kaart dateert helemaal niet uit 1986, maar is van 21 juli 2016. Toen publiceerde de Zweedse publieke omroep SVT die voor het online weerbericht.

En ook vandaag zien de weerkaarten van SVT er nog steeds hetzelfde uit, met identiek blauw en groen kleurenpalet. Aan de deur van de Zweedse omroep kan men dus alvast geen beschuldigingen van manipulatie leggen.

Rechtse kaart komt uit augustus 2021

De rechtse kaart, die uit 2022 zou komen, geeft op het eerste zicht geen visuele hints over zijn herkomst. Maar diezelfde Zweedse Twittergebruiker deelt een andere versie van de kaart die identificatie wel toelaat, zoals ook de Franse factcheckers van AFP schrijven.

Links is een weervrouw met bruin haar en blauwe jurk te zien en een blauwe banner met '14.00 fredag' ('14.00 vrijdag' in het Zweeds). Rechtsboven is een grijs rond logo met '4' te zien.

Dat logo is van Zweedse tv-zender TV4 en de vrouw in kwestie is meteoroloog Madeleine Westin. Op basis van Westin's outfit en de kaart is duidelijk dat het hier om het weerbericht van vrijdag 13 augustus 2021 gaat.

De zomer van 2021 was er een van extremen en brak verschillende records. Het was zowel één van de warmste als de natste zomers ooit in Europa. Dat leidde in België en Duitsland tot overstromingen, terwijl in het zuiden temperatuurrecords sneuvelden. Ook in Zweden, en dan vooral in het zuiden, was het een warme zomer.

Scheve vergelijking

De twee kaarten met elkaar vergelijken gaat niet op aangezien ze van twee verschillende media afkomstig zijn. Het kleurengebruik is ook consistent met het gebruik van de tweezenders. De beweerde jaartallen van de kaarten zijn ook fout.

(Stand van zaken: 03/06/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

SVT weerkaart 21/07/2016 (gearchiveerd)

SVT weerbericht 03/06/2022 (gearchiveerd)

Zweedse tweet (gearchiveerd)

Zweedse tweet 2021 (gearchiveerd)

Factcheck AFP (gearchiveerd)

over Madeleine Westin (gearchiveerd)

TV4 weerbericht 13/08/2021

TV4 weerbericht 21/07/2021

Copernicus EU- dienst voor klrimaatsverandering apport weer zomer 2021 (gearchiveerd)

SMHI over het weer zomer 2021 in Zweden (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.